Bajktura: XX kritična masa – proljetna vožnja

Vrijeme je za prvu sezonsku kritičnu masu – u proljetnom izdanju! Kako smo i najavili ranije, u 2018. godini očekuju nas minimalno 4 interesantne zajedničke vožnje za 4 godišnja doba.

Proljeće slavimo zadnje subote u martu, 31.03. a okupljamo se od 16.30 sati na Trgu. Pripremite svoje ljubimce, vrijeme je da ih izvadite iz podruma ako još niste, a zategnuti i ukrasiti ih možete sa nama na masi – prije vožnje. Naša ciklopopravljaona i entuzijasti volonteri za pomoć pri popravljanju bicikla su na usluzi.

Očekuje nas ponovno lijepo druženje, svi ciklići su dobro došli!
Rutu ćemo objaviti naknadno.

Ponesite osmijehe i bajkamo se!

|PODSJETNIK|
O ČEMU SE RADI?
Kritična masa je često “neorganizovana slučajnost”. Dešava se kad se mnogo biciklista zadese na jednom mjestu u isto vrijeme i zajednički pedalaju gradom.

KOJA JE SVRHA?
Otpor kulturi vozanja automobila i promocija pedalanja kroz druženje i zabavu. Kritična masa je proslava alternative automobilima, zagađenju, saobraćajnim nezgodama i uzurpaciji javnog prostora koji zauzimaju motorna vozila.
Kritična masa nije organizacija niti grupa, već inicijativa i pokret – fora je u tome da učesnici “opkole” grad biciklima te na taj način nadjačaju broj automobila na ulici.

ŠTA SE DEŠAVA NA KRITIČNOJ MASI?
Svaka masa svoje kolo vodi 🙂 Iako ruta ne mora biti unaprijed organizovana, mi to radimo zbog sigurnosti i policijske patrole koja predvodi kolonu. Svako se može pridružiti ali i napustiti vožnju, pritom ne ugrožavajući sigurnost ostalih.

Vožnja traje kratko i slatko – cilj je uživati u serotoninu koji nam pruža bicikl i u masi pozitivnih ljudi koji istovremeno pedalaju. Ponekad se družimo, popričamo i popravljamo bicikla prije vožnje, a ponekad i nakon.

Uglavnom – kritična masa je miroljubiva, pozitivna i zabavna aktivnost za sve uzraste! A prije svega, zdrava ekološka akcija.

BIKE ON!

  • Djeca su dobrodošla

XX kritična masa – proljetna!