INZ uz Svjetski dan oralnog zdravlja

U svijetu se 20. mart obilježava kao Svjetski dan oralnog zdravlja. To je dan kada se ističu prednosti zdrave usne šupljine i promoviše svijest o pitanjima u vezi oralnog zdravlja i higijene u svim dobnim skupinama.

Oralno zdravlje je neraskidivi dio opšteg zdravlja čovjeka, te podrazumijeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih struktura u ustima. Utiče na samopouzdanje, probleme u društvenim odnosima i ključne funkcije, kao što su hranjenje i govor.

Već sa pojavom prvog zuba počinje i briga o zdravlju zuba, odnosno učenje pravila oralne higijene.

Prvi ili „mliječni“ zubi najosjetljiviji su na karijes, stoga je potrebno već s prvim koracima djetetu nabaviti i četkicu za zube, kako bi se mališani privikli na njen izgled, teksturu i kako bi kroz igru počeli upoznavati i njenu funkciju. Svi mliječni zubi najčešće su zamijenjeni onim trajnim do 12. godine djetetovog života kada pravilna i redovna njega postaje presudna.

Pored održavanja oralne higijene važan segment za očuvanje zdravlja zubi je i način ishrane kod djece. Sama oralna higijena ne daje dobar rezultat ukoliko s druge strane postoje loše, odnosno štetne prehrambene navike.

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine provodi program edukacija o oralnoj higijeni i zaštiti oralnog zdravlja u predškolskim ustanovama. U okviru ovog programa, a u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, te uz podršku Curaprox distributera četkica za zube, biće organizovan niz radionica za djecu u vrtićima koji imaju za cilj ukazati na pravilno održavanje oralne higijene. Na kraju radionice svako dijete će dobiti novu četkicu za zube..

Deset pravila za zdravlje usne šupljine:

– Četkajte zube dva do tri puta dnevno i koristite četkicu sa sintetičkim, mekanim vlaknima, zaobljenim krajevima i kratkom glavom.

– Zamijenite staru četkicu novom svaka dva do tri mjeseca.

– Koristite konac za zube i interdentalne četkice. – Odaberite zubnu pastu koja sadrži fluor, ali izbjegavajte zubne paste za izbjeljivanje zuba s abrazivnim sredstvima koja bi mogla oštetiti caklinu.

– Perite zube nakon svakog obroka u trajanju tri minute.

– Konzumirajte puno voća, povrća i sjemenki i uživajte barem u jednoj jabuci dnevno, a izbjegavajte unos šećera.

– Posjetite stomatologa barem dva puta godišnje radi redovne kontrole usne šupljine ili čim primijetite neki problem.

– Prenosite dobre navike svojoj djeci jer usvajanje zdravih navika započinje u ranom djetinjstvu – djeca uče iz onoga što vide, a ne iz onoga što čuju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica