Najavljeni sadržaji ovogodišnje Čimburijade

Zeničani će i ove godine tradicionalnim urankom i Čimburijadom pozdraviti dolazak proljeća.

Običaj star više od jednog stoljeća, koji je uz gradske rijeke okupljao Zeničane, u posljednjim godinama sve više poprima oblik ozbiljne manifestacije sa bogatim kulturnim, edukativnim, sportskim i muzičkim programima. Nosilac aktivnosti je Forum građana Zenice, a po prvi put pokrovitelj manifestacije je Grad Zenica i gradonačelnik Fuad Kasumović.

Treba istaći da je Gradska uprava za potrebe realizacije planiranih aktivnosti, pored materijalne podrške osigurala i aktivan angažman svih javnih preduzeća, koja će svoje raspoložive resurse staviti na raspolaganje građanima i organizatorima.

„Ponosni smo na ovu tradiciju koja oslikava ljepotu i postojanost života na ovim prostorima, a gradska uprava i gradonačelnik svakako će podržati slične projekte s ciljem boljeg i ugodnijeg života u gradu“, kazao je Armin Mujkić, konsultant gradonačelnika Zenice na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su najavljeni sadržaji Čimburijade.

Faruk Kadrić iz Foruma građana istakao je da je Čimburijada tradicija na koju treba da se ponosimo te otkrio da je jedna poznata svjetska stanica za vremensku prognozu zeničku Čimburijadu uvrstila među deset svjetskih proljetnih tradicija.

„Ova činjenica treba da nas motiviše da i dalje radimo na promociji i razvoju brenda Čimburijade“, dodao je Kadrić.

On je naglasio da je sa nadležnim institucijama dogovoren plan aktivnosti kako bi sve prošlo u najboljem redu, posebno naglasivši ekološki aspekt, koji je u fokusu svih ovogodišnjih zbivanja.

Inače, program Čimburijade počeo je u februaru likovnim i literarnim konkursom za osnovce, a danas je u Muzeju grada Zenica otvorena i izložba dokumentarnih fotografija dosadašnjih Čimburijada, na kojoj su izloženi radovi Hakije Lemeša, Muhameda Tunovića, Jasmina Hadžića, Vladimira Franjića i drugih autora.

Cjelodnevni program 21. marta počinje proljetnim urankom te pripremom i podjelom čimbura od 1.500 jaja u organizaciji restorana Salčinović.

Planirana je i promenada ulicama grada i na Kamberovića polju Duvačkog orkestra KUD Željezara, te Četvrto međunarodno takmičenje u pravljenju zeničkog čimbura.

Neizostavni dio manifestacije je i Eko rafting regata u organizaciji SRK Bosna koja će prema najavama okupiti preko stotinu učesnika iz naše zemlje i regiona.

Za prvo proljetno kupanje ove godine nakon smrti Emilijana Kneževića zadužen je Zijad Zahirović, kojeg je pokojni Knežević proglasio za svog nasljednika.

Svakako, pozivamo vas da sve sadržaje sa zeničke Čimburijade pratite i u programima Radija i TV Zenica, te na našem portalu zenicainfo.ba. (Sanel Hasanović)