Ukinut pritvor osumnjičenima u slučaju Šumarije Vareš

Kantonalni sud u Zenici, odbio je jučer prijedlog Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za produženje pritvora, te ukinuo pritvor osumnjičenima u slučaju vareške Šumarije.

Kenanu Kamenjašu (38), potpredsjedavajućem Općinskog vijeća Vareš i šefu poslovne jedinice “Šumarija” u Varešu, Džaferu Zubači (55), Jasminu Numanoviću (51), Ademu Rapiću (48) i Mehmedu Mahumtoviću (45) Kantonalni sud je odredio mjere zabrane i to: zabrana preduzimanja svih poslovnih aktivnosti u JP ŠPD ZDK DOO Zavidovići, odnosno PJ Šumarija Vareš i Kantonalne uprave za šumarstvo Zenica, zabrane posjećivanja svih poslovnih prostorija JP ŠPD ZDK DOO Zavidovići i Kantonalne uprave za šumarstvo Zenica kao i mjere zabrane međusobnog sastajanja te zabrana sastajanja sa svjedocima.

Na navedenu odluku suda Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona uložilo je žalbu.

Podsjećamo, po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni sud u Zenici je dana 08.02.2018. godine odredio jednomjesečni pritvor gore navedenim osumnjičenim licima zbog krivičnih djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva u Zenici.

Petorka se sumnjiči da je počinila krivična djela u vezi sa nezakonitom sječom i eksploatacijom šume i da je na taj način sebi i drugim osobama pribavila značajnu protivpravnu imovinsku korist, a budžetu ZDK nanijela veliku štetu.

Na teret im se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave, primanje dara i drugih oblika koristi i šumska krađa.