U Zenici se grade nova i uređuju stara dječija igrališta

Inicijativa gradskih vijećnika da Zenica konačno dobije adekvatna i sigurna dječija igrališta ovih dana, na sreću najmlađih, doživljava svoj epilog.

Na Kamberovića polju, u Crkivacama i u Radakovu, postavljaju se moderne i sigurne sprave za dječiju igru čiji kvalitet garantira dugotrajnost, ukoliko ne bude vandalskih izgreda. Sprave su izrađene prema važećim standardima i certificirane su u laboratoriji Agencije Zede.

Jedan od najglasnijih u toj inicijativi bio je vijećnik Snage centra Sanjin Aldobašić.

Uklonjeno je staro i devastirano igralište na Kamberovića polju kod Turske česme, nakon procjene gradske komunalne komisije da nije sigurno, odnosno da je opasno za korištenje. Demontaža je spriječila moguće teške posljedice za neko od zeničke djece. Zapravo smo ovaj posao planirali uraditi još prošle godine, u prvoj godini mandata, ali su sredstva ipak planirana u tekućoj godini, – ističe Aldobašić.

Inače je Gradska uprava sačinila plan izgradnje i sanacije sportskih i dječijih igrališta u gradskim i prigradskim mjesnim zajednicama. Potrebe su velike, potvrđuje to velik broj zahtjeva iz mjesnih zajednica, za što je u tekućoj godini opredijeljeno 100.000 KM, saopćili su iz Sektora za odnose s javnošću Grada Zenica.

Dječija igrališta u naseljima Radakovo, Babina rijeka i Nemila su već uveliko u funkciji, a vrijednost tih radova je 20.000 KM. Nadzor nad radovima, koje obavlja preduzeće Inter-com, provodi Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica. Posljednjih dana na mjestu devastiranog igrališta kod Turske česme niče novo, veliko i moderno igralište.

Sanjin Aldobašić, inače magistar sporta i prosvjetni radnik, kaže da će ovo biti fantastična stvar.

Jako mi je drago što su sprave izrađene prvenstveno za razvoj motorike kod djece, koja su nažalost sve više vezana za računare i drugu tehnologiju, – kaže on.

Sprave su izrađene prema važećim standardima i certificirane u laboratoriji Agencije Zeda, potvrdili su nam u zeničkom preduzeću Glovis, koje prizvodi i postavlja sprave za dječija igrališta širom Bosne i Hercegovine.

Sprave su izrađene sa važećim standardom za dječija igrališta BAS N11 76, koje radimo u saradnji sa Agencijom Zeda i mogu reći da su sva naša igrališta akreditovana u ovlaštenim laboratorijama, – kazao nam je Admir Baručija, direktor Glovisa.

Pleksiglas, toplopocinčani metal i praškasta zaštita spriječit će, tvrdi, sve moguće povrede. Na naše pitanje ko može i treba biti odgovoran u slučaju nezgode na igralištu i povrede, Baručija odgovara: – Svaka sprava koja je postavljena za javnu upotrebu mora imati izvještaj o ispitivanju dječijih igrališta, pa odgovornost za nezgode ne snosi investitor, odnosno vlasnik igrališta, jer ima potrebni atest. Odgovornost je isključivo na roditelju koje dovede dijete da se igra. Do povrede sigurno ne može doći zbog toga što je nešto neispravno. Naravno djeca su djeca i treba ih paziti.

Dakle, dobili smo kvalitetne i korisne sprave za razvoj motorike i zabavu najmlađih Zeničana, ali nam ostaje problem nesavjesnosti starijih sugrađana. Svjedoci smo bili bezbroj puta vandalskih izgreda na igralištima, zbog kojih sprave postaju nesigurne i opasne za dječiju igru.

– Iako su ovo anti-vandal igrališta, naš je mentalitet nažalost takav da ćemo bez imalo grižnje savjesti uništiti nešto je korisno za opće dobro. Smatram da je potrebno ograditi igrališta, a osobe koje se zateknu unutar igrališta u noćnim satima trebalo bi propisno kazniti, – mišljenja je Aldobašić. On također dodaje da je vrlo važno odrediti koja služba će biti zadužena za nadzor i održavanje novih igrališta, kako se ne bi ponavljale situacije iz ranijih godina da se djeca igraju u zaprljanom pijesku.

Devastiranja novih sprava na manjem igralištu u Babinoj rijeci plaši se i sugrađanka Sadžida Husejnagić, koja nije zadovoljna ni kapacitetom koje pruža ovo i igralište u Radakovu. Oba su već nekoliko sedmica u funkciji i često se desi da je prevelik broj djece na raspoloživ broj sprava.

– Također smo nezadovoljni što nije urađena ograda, zatim tenda koja će štiti od kiše i sunca i jedna česma, – precizna je Husejnagić, koja, kaže, svakodnevno dovodi svoje unuke na igralište.

Na dječijem igralištu u Babinoj rijeci danas popodne smo zatekli na desetine mališana u radosnoj igri i druženju. Djece i njihovih roditelja bilo je i na igralištu na Kamberovića polju na kojem se još radi. Očigledno je već da će ovo igralište biti najveće, sudeći po broju postavljenih i sprava koje radnici Glovisa tek postavljaju.

Kako saznajemo, rok za završetak izgradnje ovog igrališta je 20 mart. Tako će najmlađim Zeničanima grad na svoj rođendan pokloniti sigurna i moderna mjesta za igru.

Grad Zenica gradi nova i uređuje postojeća dječija igrališta

Grad Zenica je u 2017. godini opredijelio sredstva za izgradnju igrališta, te je po tom osnovu potpisao ugovore za izgradnju, odnosno rekonstrukciju tri dječija igrališta.

Radi se o dječijim igralištima u naseljima Radakovo, Babina rijeka i Nemila. Vrijednost navedenih radova je 20.000 KM, a nadzor nad radovima koje obavlja preduzeće Inter-com, provodi Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica.

Gradska uprava je tokom prošle godine u saradnji sa drugim insititucijama i organizacijama napravila katastar dječijih igrališta sa postojećim stanjem i prema tom katastru će u narednim godinama nastojati obnoviti, odnosno rekonstruisati dječija igrališta u gradu.

Treba napomenuti da Gradska uprava Zenica, na insistiranje gradonačelnika, Fuada Kasumovića, istovremeno radi i na izgradnji i sanaciji sportskih poligona, odnosno igrališta u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama u skladu sa planiranim sredstvima.

Za ove namjene je u tekućoj godini planirano 100.000 KM, koje će biti utrošene na izgradnju i uređenje dječijih i sportskih igrališta u gradu i prigradskim mjesnim zajednicama.

Kako sam obećao, djeca na području našeg grada imat će kvalitetna i sigurna igrališta. Želja nam je da i na ovaj način uljepšamo njihovo djetinjstvo, – kaže gradonačelnik Kasumović.

Mjesne zajednice su dostavile veliki broj zahtjeva za izgradnju i rekonstrukciju dječijih igrališta i u narednom periodu će biti odlučeno koja su to prioritetna igrališta koja će biti urađena, kako bi se prema tome provela procedura javne nabavke za ove radove.

Prioritet će biti sportski poligoni za koje su riješeni imovinsko-pravni odnosi i pripremljena projektna dokumentacija, saopšteno je danas iz Gradske uprave. (A. Huskić)