Predstava „Drang nach Westen“ – onima koji (ne) žele da ostanu

U petak, 9. marta sa početkom u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedena višestruko nagrađivana predstava „Drang nach Westen“ (Prodor na Zapad). Izvedba predstave je posvećena onima koji (ne) žele da ostanu u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na činjenicu da se svakodnevno susrećemo sa napuštanjem Bosne i Hercegovine i odlaskom u nadi i želji za kvalitetnijim i sigurnijim životom, svjedoci smo da je sve veći broj onih koji u drugim zemljama pronalaze svoje utočište. U kolektivnoj zabrinutosti i nemoći za značajnom promjenom, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je 2016. godine premijerno izvedena predstava „Drang nach Westen“, nastala prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, a koja tematizira ova pitanja.

Riječ je o pozorišnoj priči koja snažno oslikava odraz vremena u kojem živimo. Kroz sudbinu jedne prosječne zeničke porodice predstavljena je sva složenost ozbiljne problematike masovnih odlazaka iz zemlje, ali i drame onih koji ostaju. Ova predstava je svojevrsno svjedočanstvo sadašnjeg trenutka neizvjesnosti i nesigurnosti, a dramski tekst koji je nastajao i razvijao se u procesu rada na predstavi zasigurno može predstavljati vrijedan historijski materijal budućim generacijama. U predstavi se postavljaju i ključna pitanja: Ko su oni koji žele otići i da li to, uopće, žele, te zašto odlaze?

„Drang nach Westen“ je predstava koja je na 33. regionalnim Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom 2017. godine, prema odluci Stručnog žirija osvojila nagrade za najbolji dramski tekst, najbolju režiju, najbolju muziku, scenografiju, kao i “Zlatnu statuu”, te “Srebrnu statuu” Festivala za najbolju predstavu u cjelini prema odluci Žirija publike. Prošle godine je ostvarila značajno festivalsko učešće kao jedina teatarska kuća iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona koja je prošla zvaničnu umjetničku selekciju Internacionalnog Trabzon Black Sea teatarskog festivala u organizaciji Državnog turskog teatra.

Glumački ansambl predstave čine Izudin Bajrović, gostujući glumac i prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Saša Handžić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić i Enes Salković.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica