VIDEO/Kap veselja: Djeca ponoći u novom romanu Selvedina Avdića

Zenički književnik i novinar Selvedin Avdić poklonio je ljubiteljima pisane riječi još jedno književno osvježenje.

Kap veselja naslov je njegovog novog romana, trećeg po redu, koji se već može pronaći u bh. knjižarama.

Avdićevi književni motivi su dijelovi rodnog grada, koji su u svoje vrijeme simbolizovali Zenicu kao kolijevku proleterijata. Nakon rudnika u prvom romanu Selvedina Avdića, Sedam strahova i željezare u Mojoj fabrici, lajt motiv romana Kapi veselja je zenički Hotel Metalurg.

Sva ta tri mjesta za mene imaju svojevrsno mitološko značenje. Meni i ne preostaje ništa drugo nego da pišem o nečemu što vrlo dobro poznajem, a to je Zenica. Čovjek ne može pobjeći od sebe o bilo čemu da piše, uvijek mu je ista polazišna tačka – mjesto njegova rođenja i mjesto koje ga je formiralo, – ističe Avdić.

Do kraja godine, roman Kap veselja biće preveden na nekoliko jezika. Izdavač izdanja je IK Vrijeme.

„Selvedin Avdić će ispričati priču o ljubavi, nemoći, pravdi, sjećanju i drugim fenomenima koji nas formiraju, a od kojih biće i tlo drhte. Da, smijemo reći da se u Kapi veselja radi o “Djeci ponoći” koja su zaturila svoju povijest, o magijskom postsocijalizmu, o postapokalipsi kojoj se smiješi apokalipsa. Postoje romani o kojima će se pričati i kada nas više ne bude. Nema ih puno, a ovo je jedan od njih“, kazao je o romanu Kap veselja, Kruno Lokotar, književni kritičar i urednik romana.

Selvedin Avdić je bosanskohercegovački književnik i novinar, rođen 1969. godine u Zenici. Do sada je objavio zbirku priča Podstanari i drugi fantomi, knjigu reportaža Zemlja, roman Sedam strahova, knjigu Moja fabrika i roman Kapi veselja. U projekt Line uvršten mu je roman Sedam strahova, koji je mnogo hvaljen, čak i na engleskom govornom području, u kritici Nicholasa Lezarda, objavljenoj u Guardianu.

Intervju sa Selvedinom Avdićem obavila je novinarka Alma Huskić. Radi se o 1/1 materijalu, pripremljenom za emitovanje u informativnim emisijama RTV Zenica.