FOTO: Studenti Politehničkog fakulteta u posjeti Laboratoriji LIND i Impulsnom kreativnom centru

Univerzitet u Zenici i Agencija ZEDA već godinama unatrag imaju intenzivnu saradnju, partnerstvo u projektima, (su)finansiranje projekata, studentsku praksu, diplomske i stručne radove urađene u saradnji s Laboratorijom LIND, zajedničke posjete, istraživanja, edukacije i sl. Iz godine u godinu ta saradnja se na obostrano zadovoljstvo nastavlja i zajedničkih aktivnosti je sve više, saopštila je Agencija ZEDA.

Na čelu sa profesorom Samirom Lemešom, danas su Agenciju ZEDA, Laboratoriju LIND i Impulsni kreativni centar, posjetila su 22 studenata, II godine odsjeka Proizvodni biznis Politehničkog fakulteta UNZE.

Prilikom ove posjete, osoblje Laboratorije LIND studentima je predstavilo Agenciju ZEDA, Laboratoriju LIND, mašine i ono čime se bavi te im je pojasnio zakonsku legislativu vezanu za ispitivanje sigurnosti proizvoda, prednosti proizvođača koji svoje proizvode ispitaju i čiji proizvodi zadovolje standarde, povećanje konkurentnosti na tržištu, put ka EU i slično.

Nakon obilaska Laboratorije, studenti su posjetili razvojni centar Agencije ZEDA- Impulsni kreativni centar. Nekoliko njih već ide na kurseve koje organizujemo, a onima koji do sada nisu bili tu, posjeta ICCu izazvala je oduševljenje s obzirom da ovakav coworking prostor do sada nisu imali priliku vidjeti.

Ovo je samo jedna od aktivnosti koje smo zajednički realizovali, a u 2018. godini imamo već nekoliko planiranih  i dogovorenih aktivnosti kao i već započeta partnerstva u nekoliko projekata, navodi Agencija ZEDA.