Udruženje poslodavaca pozvalo policiju da “postupi po zakonu” i spriječi blokiranje cesta

“Ponukani sve češćim blokadama javnih saobraćajnica od strane nezadovoljnih grupa građana, koje na taj način pokušavaju ostvariti svoja prava, tražimo da ispunite svoje zakonske obaveze i omogućite građanima neometano obavljanje njihovih svakodnevnih aktivnosti, rad uslužnim preduzećima i odvijanje proizvodnih procesa u kompanijama bez zastoja izazvanih blokadama javnih saobraćajnica”, stoji u saopštenju.

Udruženje ističe da se blokadom javnih saobraćajnica najčešće nanosi šteta građanima i kompanijama koji ni na koji način nisu uzrokovali probleme nezadovoljnih grupa građana, te da trpe građani koji ne mogu neometano odlaziti u bolnice, škole, fakultete i na svoja radna mjesta.

“Štetu zbog nemogućnosti ispunjavanja obaveza prema kupcima i dobavljačima, zbog zastoja u radnom procesu trpe i poslodavci, koji u najvećem broju slučajeva ispunjavaju svoje obaveze prema uposlenicima i državi. To su oni poslodavci koji redovno isplaćuju plaće, doprinose i poreze čime omogućavaju uredno punjenje budžeta”, saopšteno je iz Udruženja.

Navodi se da Udruženje poslodavaca FBiH saosjeća s obespravljenim grupama građana i zalaže se za poštivanje njihovih prava i pravično rješenje njihovog statusa, ali se odlučno protivi da ostvarivanje prava jedne kategorije građana ugrožava bilo koga u ovoj državi.

“Stoga vas pozivamo, da kao odgovorne osobe policije u vašem kantonu, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, u svim budućim slučajevima omogućite neometano odvijanje saobraćaja na javnim saobraćajnicama, osigurate ostvarivanje prava svih građana i kompanija u Federaciji BiH”, navodi se u saopštenju.

Uz puno razumijevanje za probleme sa kojima se policija susreće u svome radu i podršku radu policije u Federaciji BiH, Udruženje poslodavaca FBiH smatra da “posao policije ne može biti samo pisanje kazni za saobraćajne prekršaje, nego su dužni osigurati sigurno i neometano odvijanje saobraćaja za sve učesnike”.