Cijena struje za kućanstva koju isporučuje EP BiH ostaje ista

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na dašanjoj sjednici dala je saglasnost na prijedloge cijela usluga Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine prema kojoj je cijena električne energije za kućanstva ostala nepromijenjena u odnosu na važeću, prenosi Anadolu Agency (AA).

FERK je na današnjoj redovitoj sjednici dao saglasnost na prijedloge cijena usluga javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge Javno preduzeće (JP) Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo. Cijene električne energije za kategoriju kućanstva ostaju iste, odnosno neće se mijenjati u odnosu na važeće. U kategoriji Ostala potrošnja na naponskoj razini 0,4 kV (kilovolt), za kupce I tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene 3,6 posto, saopćili su iz FERK-a.

Također, za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno, za kupce iz II i V tarifne grupe koji posjeduju dvotarifno brojilo predloženo je smanjenje ukupne prosječne cijene za 0,71 posto, odnosno 0,56 posto za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo.

Cijene usluge ovog javnog opskrbljivača će se primjenjivati od 1. aprila ove godine, navode iz FERK-a.

U cijenu usluge javnog opskrbljivača nije uračunata naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i iznos poreza na dodanu vrijednost koji se evidentiraju na svakom pojedinačnom računu kupca, napominje FERK i dodaje kako će Odluka o davanju suglasnosti JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo na prijedlog cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge će biti objavljena na internetskoj stranici i oglasnoj ploči FERK-a, te u “Službenim novinama Federacije BiH”.

Izvor: AA