FOTO: U Zenici otvoren 4. Regionalni forum Evropskog parlamenta mladih BiH

Evropski parlament mladih u Bosni i Hercegovini danas je svečano otvorio četvrti Regionalni forum u Zenici. Svrha Regionalnog foruma je da edukuje mlade i uključi ih u politički život, informiše o problemima koji ih okružuju, obuči ih u liderskim vještinama.

Koncept se sastoji od postavljanja problema delegatima koje oni rješavaju timski, a krajnji rezultat je rezolucija, kao glavno rješenje nekog problema, koji se upućuje u dalju proceduru, najprije u centralni ured  EYP BiH u Sarajevu, a zatim i na adrese odgovornih u Evopskom parlamentu.

Mladi trebaju što masovije da se uključe u ovakve projekte kako bi se podigla svijest ove generacije o trenutnim problemima u Bosni i Hercegovini i u Evropi. Naš parlament im omogućava razvoj vještina i talenata i putokaz je za budućnost, – poručila je danas Amela Tufo, predsjednica Regionalnog foruma 2018.

Četvrti Regionalni forum Forum Evropskog parlamenta mladih u Bosni i Hercegovini odvijaće se na nekoliko lokacija u Zenici i trajaće dva dana.

Evropski omladinski parlament (EYP BiH) najveća je evropska platforma za političku raspravu, interkulturalne susrete, evropsko građansko obrazovanje i razmjenu ideja među mladima u Evropi. EYP mreža je prisutna u 40 evropskih zemalja, gdje su hiljade mladih aktivni kao volonteri. Cijela mreža organizuje preko 500 događaja svake godine i angažuje više od 35.000 mladih ljudi.

Cilj joj je poboljšanje socijalnog statusa mladih, podsticanje razvoja svijesti o pitanjima od značaja za evropsku i bh. budućnost, promocija učešća mladih u donošenju odluka, podsticanje međukulturnog dijaloga i raznolikosti ideja. EYP takođe ima za cilj da podrži kreativan i volonterski rad i organizuje događaje u kojima su mladi slobodni i ohrabruje da izraze svoje mišljenje.

EYP je u BiH osnovala u novembru 2013. godine u Sarajevu grupa mladih i motivisanih ljudi.

foto: Zerina Spahić