Nakon protesta, rješenje za problem sa prostorom za ‘malu školu’ u Lokvinama

Program predškolskog odgoja i obrazovanja obavezan je. Takozvanu ‘malu školu’ pohađaju djeca predškolskog uzrasta u prostorijama najbližeg obdaništa. U slučaju Zenice, prostor za nastavu su vrtići koji djeluju u sklopu Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje, koji su u pravilu smješteni u gradskoj sredini.

Roditelji djece predškolskog uzrasta iz zeničkog sela Lokvine, protestovali su u protekla dva dana u namjeri da skrenu pažnju na ovaj problem. Pitaju ko je odgovoran za bezbjednost 37 djece koji bi svakog dana morali ići u četiri kilometra udaljeno obdanište kako bi pohađali nastavu.

Istovremeno, direktor škole u Lokvinama, Mirnas Fazlić, tvrdio je da prostora u područnoj školi, za dodatnu nastavu, jednostavno – nema.

Stanarka kojoj je istekao ugovor o stanovanju u prostorijama škole, ne želi da iseli. Sve je završilo na sudu, ali do rješenja mi moramo raditi, a prostor, koji je ovdje veoma skučen, treba nam za redovnu nastavu, – kazao je Fazlić.

Sa ovim problemom, roditelji predškolaraca iz Lokvina upoznali su ministra obrazovanja ZDK, Mensura Sinanovića.

Nakon što nije bilo moguće da se obezbijedi džamijski prostor za grupu predškolaraca u Lokvinama, roditeljima je predloženo da planiraju upis djece u ljetnom terminu, kada bi program bilo moguće organizovati u prostorijama područne škole. Roditelji ni na to nisu pristali, – kazao nam jučer ujutro ministar Sinanović.

Sinoć su mještani Lokvina organizovali nove proteste, nastojeći doći do rješenja koje bi za njih i njihovu djecu bilo najpovoljnije.

Nakon što nam je rečeno da prostora za predškolsku nastavu u ovoj školi nema, nudilo nam se niz rješenja. Prvo od njih je da djeca pohađaju nastavu u mektebu, a zatim i da se upišu u drugi ciklus, koji se odvija u vrijeme kada svi drugi odmaraju, za vrijeme ljetnog raspusta. To nam je neprihvatljivo, – objašnjava predstavnica roditelja, Fahreta Bašić Smriko.

U međuvremenu, stiga je obavijest Ministarstva roditeljima djece, polaznika Programa predškolskog odgoja i obrazovanja, pred polazak u osnovnu školu, u školskoj 2017./2018. godini, u kojem se navodi da će se Program i u prvom i u drugom ciklusu, ipak odvijati u područnoj školi u Lokvinama.

Situaciju smo riješili internim premještanjima. Već danas sam dao zaduženja da se učionica u kojoj će boraviti djeca koja će i u martu moći pohađati Program obaveznog odgoja i obrazovanja, okreči i pripremi za kvalitetan rad, – istakao je sinoć za RTV Zenica, direktor Škole, Mirnas Fazlić.

No, ostaje pitanje hoće li do sličnih problema doći i u drugim sredinama, koje nemaju adekvatan prostor za realizaciju obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja. (S.S.)