BPS-Sefer Halilović Zenica uz Međunarodni dan maternjeg jezika strankama na vlasti

Uz 21. februar, Međunarodni dan maternjeg jezika, saoopštenjem za javnost oglasio se Regionalni odbor BPS -Sefer Halilović u Zenici, podsjećajući da se danas promoviše jezička kultura i raznolikost, kao i multilingvizam.

Podsjećamo da prema procjenama svjetskih lingvista, od 6.000 jezika u svijetu, gotovo svakodnevno nestaje po jedan jezik, uglavnom malih i nerazvijenih sredina koje nisu civilizovane sa stanovišta zapadnih standarda.

Svima je jasno da jezik predstavlja svojevrsnu riznicu kolektivnog pamćenja , vlastiti identitet i elementarno ljudsko pravo .

Ovako shvatanje jezika, na žalost nemaju svi u Bosni i Hercegovini . Tako nacionalisti i “politička elita” na vlasti u manjem BiH entitetu, u Republici Srpskoj, na čelu sa lokalnim kabadahijom, nacionalistom i fašistom velikog kalibra, Miloradom Dodikom, uporno negira postojanje bosanskog jezika, posebno na teritoriji RS. U manjem BiH entitetu se provodi pravi aparthejd i fašizoidna politika, segregacija i totalno omalovažavanje i nepriznavanje prava Bošnjacima na svoj jezik“, – saopštava KO SBS-Sefer Halilović Zenica, ukazujući na pogubnost ovakvih stavova ali i na inertnost “političkih elita” bošnjačkog naroda, koje se, poručuje, moraju intenzivnije i radikalnije postaviti spram negiranja tog osnovnog civilizacijskog i ustavnog prava.

Ni po koju cijenu se ne smije dozvoliti Dodiku i bratiji da Bošnjacima, kao jednom od ravnopravnih i konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini , i na ovaj način zatre svaki trag, izbriše pamćenje i ostvari svoje agresorske i fašističke ciljeve koje on i njemu slični nisu mogli ostvariti u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Zato poručujemo svakome ko nasrće na osnovno ljudsko pravo, na pravo na jezik, da će se BPS-Sefer Halilović tim agresivnim pojavama oduprijeti na svaki mogući način a prije svega promovišući činjenicu da je bosanski jezik istorijska, kulturna, društvena i komunikacijska činjenica, trajna kategorija, sveta i starija od bjelosvjetskih i domaćih okupatora koji nastoje Bošnjacima oduzeti svaki vid identiteta i dostojanstva! Višejezičnost i tolerancija i najznačajnije polje komunikacije i slobode su naši postulati!

Zato Bošnjaci i Bošnjačka “politička elito”, dođite pameti , odlučno i snažno se oduprite najezdi novih metoda segregacije i fašizacije u borbi za ono što se zove Bosanski jezik, bar ovoga 21. februara na Međunarodni dan maternjeg jezika“, poručuju iz Regionalne organizacije BPS -Sefer Halilović Zeničko-dobojskog kantona.