Lažni radnik „Telemacha“ iz Zenice prevario tri Visočaka

Dana 14.02.2018. godine, na užem gradskom području u Visokom, od strane nepoznatog muškog lica, koje se predstavljalo kao radnik kompanije “TELEMACH”, izvršeno je krivično djelo prevare nad tri lica iz Visokog, saopštava Uprava policije MUP-a ZDK.

Prevare su izvršene na način da je nepoznato lice dolazilo na vrata stana oštećenih lica, kojom prilikom se predstavljalo kao radnik navedenog kablovskog operatera, nakon čega je ulazilo u unutrašnjost stanova, odnosno prostorija i uz obrazloženje da pregleda postojeću opremu, iskorištavalo nepažnju vlasnika stanova, uglavnom starijih osoba, i iz stanova otuđivalo novac. Prema izjavama oštećenih lica, radilo se o muškarcu starosti od oko 40 godina, visine oko 180 cm, kratke kose, koje je na sebi imalo plavu jaknu i tamne hlače.

Intenzivnim operativnim radom na terenu, kao i drugim poduzetim mjerama i radnjama, došlo se do saznanja da se u vezu za izvršenjem navedenih krvičnih djela može dovesti lice H.M., rođeno 1972. godine, iz Zenice.

Dana 16.02.2018. godine, u 18,00 sati, navedeno lice je pronađeno i lišeno slobode. Zavedenom kriminalističkom obradom, utvrđeno je da je navedeno lice počinilo krivična djela za koja se sumnjiči, a takođe se došlo do određenih operativnih saznanja da je navedeno lice, na isti ili sličan način, na području drugih gradova prevarilo više građana. Navedena operativna saznanja se provjeravaju u saradnji sa policijskim upravama i stanicama, na čijem području su prijavljene izvršene prevare.

Nastavljaju se aktivnosti policijskih službenika Policijske stanice Visoko na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, kao i eventualno drugih krivičnih djela prijavljenih od strane oštećenih građana, a nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenog lica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo više krivičnih djela “Prijevara” iz člana 294. Krivičnog zakona FBiH.

Ovom prilikom upozoravamo građane, naročito penzionere i starije osobe, da budu obazrivi prilikom puštanja u stan ili kuću nepoznatih lica, kao i eventualne kupovine nakita i drugih predmeta i proizvoda od lica koja dolaze na kućne adrese i vrše prodaju, kako ne bi postali žrtve prevaranata. Posebno pozivamo građane da, ukoliko uoče opisane slučajeve i pojave ili raspolažu podacima o izvršenim prevarama, o tome odmah obavijeste nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122, saopšteno je iz Uprave policije MUP-a ZDK.