Zbog dvije havarije u ArcelorMittalu Federalna uprava za inspekcijske poslove fakturisala 8.500 KM

foto: Zenica Life

U periodu od 30. januara do 1. februara 2018. godine, Federalna uprava za inspekcijske poslove obavila je pojačan inspekcijski nadzor u pogonima kompanije ArcelorMittal i tom prilikom, zbog utvrđenih povećanih emisija čestica čvrste prašine iz Aglomeracije, Koksare i obje Čeličane, izdala šest prekršajnih naloga i od zagađivača naplatila kaznu u iznosu od 8.500 KM.

Također je utvrđeno da kompanija Inspekciji nije prijavila, iako je bila obavezna, da je u pogonu Aglomeracije, u nedjelju, 31. decembra, došlo do povećanja emisija zagađujućih čestica, uslovljenog nestankom električne energije u tom pogonu. Ove podatke za ZenicaInfo saopštio je federalni inspektor za okoliš, Ejub Salkić.

Ovakve havarije na industrijskim postrojenjima nisu rijetkost i najčešće su posljedica iznenadnog nestanka električne energije. Jedna takva se desila i u ponedjeljak, 5. februara, u 12,55, kada je zbog kvara na električnom filteru u Koksari, uslovljenog nestankom električne energije, došlo do povećane emisije koksnog plina. Čitava situacija je trajala 15 minuta i prijavljena je FUZIP-u, – kazao je Salkić.

Razlog zbog kojeg smo zatražili podatke o rezultatima inspekcijskih nadzora u ArcelorMittalu bile su upravo dvije havarije u pogonima Aglomeracija i Koksara, koje su na posljednji dan prošle godine i početkom februara ove, uznemirile Zeničane, naročito građane naselja smještenih u neposrednoj blizini fabrike. Oba puta su uskraćeni za službene informacije iz zeničkog ArcelorMittala.

Kompanija ima obavezu da obavještava i nas i javnost o takvim situacijama i na to ćemo podsjetiti upravu ArcelorMittala, protiv koje će vjerovatno biti pokrenut sudski postupak zbog nepoštivanja obaveza iz okolinske dozvole, – kazao nam je Salkić.

Službenih podataka o posljedicama tih havarija po kvalitet zraka u Zenici i dalje nema.

Inspekcijski nadzor u kompaniji ArcelorMittal Zenica je kontinuiran

foto: Mirjana Petrović

Ejub Salkić, ovlašteni rukovodilac urbanističko – ekološkog inspektorata u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dao je našoj redakciji i informacije iz Izvještaja o uočenim nepravilnostima tokom redovnog inspekcijskog nadzora u kompaniji ArcelorMittal, u periodu oktobar-novembar-decembar 2017. godine. Kaže da su nadzori u pogonima ArcelorMittala kontinuirani i da se vrše u saradnji sa monitoring firmom TQM iz Lukavca.

Ova mjerenja više ne vrši sarajevski Dvokut, kako je to bio slučaj ranijih godina. S obzirom da ArcelorMittal koristi opremu i usluge firme Dvokut, FUZIP je odlučio da ugovor o monitoring uslugama ustupi drugom subjektu akreditovanom za mjerenja emisija zagađujućih čestica, – dodao je Salkić.

Kako je utvrđeno, zagađenje emitovano iz pogona BOF-ove Čeličane, Aglomeracije i Koksare, premašivale su okolinskom dozvolom i aktuelnim zakonima propisane granične vrijednosti emisija čvrstih čestica, odnosno prašine, ograničenih na dozvoljenih 100 miligrama po kubnom metru zraka. Prosjek količine tih emisija iz BOF-ove Čeličane, mjerenih na njenih sedam dimnjaka, kretao se od 337,8 do 363,1 miligrama po kubnom metru zraka, iz Aglomeracije od 150,4 do 188,4, a iz Koksare, sa koje su granične emisije još niže i iznose 50 miligrama po kubnom metru zraka, od 121,8 u decembru do 852,5 miligrama po kubnom metru zraka, izmjerenih u oktobru 2017. godine. Po osnovu prekršaja, samo zbog zagađenja iz Koksare je ArcelorMittalu fakturisano 3,500 KM.

Korektna saradnja sa ArcelorMittalom

Salkić dodaje da saradnju sa kompanijom ArcelorMittal FUZIP ocjenjuje korektnom, izrazivši uvjerenje da će 2018. i 2019. godina za Zeničane biti bolja, s obzirom na obimne ekološke projekte koje kompanija planira realizovati ili ih je pokrenula. Jedan od njih je i projekat ugradnje sistema za sekundarno otprašivanje u pogonu BOF-ove Čeličane, vrijedan deset miliona KM. Uprava ArcelorMittala je najavila da će sa realizacijom ovog projekta, za čak 95% biti smanjen pritisak zagađenja iz ArcelorMittala na okoliš u Zenici, te da će vidljivi „crveni dim“ koji se emituje iz BOF Čeličane biti potpuno eliminisan.

Za ovaj projekat, ArcelorMittal je potpisao ugovor s italijanskom kompanijom Ekoplant, a radovi na ugradnji sistema bi trebalo da počnu sredinom i završeni do kraja ove godine.

Salkić je podsjetio i na realizovane projekte unapređenja zaštite okoliša u ArcelorMittalu, kao što su projekti otprašivanja livne platforme na visokoj peći, realizovan krajem 2013., ugradnje hibridnog filtera u pogonu Aglomeracija i uvođenja nove tehnologije za smanjenje difuznih emisija iz koksne baterije, završenog početkom 2017.

Sve su to vrijedne investicije koje bi trebalo da značajno doprinesu kvalitetu okoliša u Zenici, – smatra Salkić.

Vrata budućeg inspektora za okoliš biće stalno otvorena

Naš sagovornik je najavio i intenziviranje saradnje inspektora za okoliš, čija je kancelarija u Zenici davno otvorena i djeluje pod okriljem Federalne uprave za inspekcijske poslove, sa Zeničanima. Medihu Mlaćo je na mjestu okolišne inspektorice FUZIP-a u Zenici zamijenila Ljuba Tadić, koja je ovih dana preraspoređena u drugu službu Uprave. Na njeno mjesto uskoro će biti imenovana stručna osoba, kojoj će biti naloženo da tješnje sarađuje sa zeničkom javnošću. Nakon postupka izbora Agencije za državnu službu, izbor je sužen na dva kandidata, stručnjake iz Zenice i Kaknja, među kojima je i budući inspektor za okoliš sa sjedištem u Zenici, čija će vrata, prema riječima Ejuba Salkića, ovlaštenog rukovodioca urbanističko – ekološkog inspektorata u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, za užu i širu javnost Zenice biti stalno otvorena. (Sanja Stević)