U Kantonalnoj bolnici preminuo drugi pacijent sa gripom H1N1

Na Odjelu za infektivne bolesti prošle je sedmice preminula još jedna osoba za čiju se smrt vezuje između ostalog gripa tipa A (H1N1).

Na ovaj je odjel naveče, 5. februara, primljen pacijent inicijala Ž.J. iz Stare Bile, Općina Vitez, radi stanja koje anamnestički i klinički upućuje na gripu. Po toj osnovi se obrađuje i tretira na Odjelu do jutarnjih sati kada se, radi pogoršanja opštg stanja sa težištem na respiratorne probleme, što se procjeni kao SARI, premiješta u Jedinicu intenzivnog liječenja.

I pored intenzivnog liječenja stanje pacijenta se neprestano pogoršava i 7. februara u 11.20 nastaje smrtni ishod. Test na gripu je uzet 6. februara i po dobivenom nalazu, pacijent je imao gripu tipa A (H1N1). Uvidom u raniju medicinsku dokumentaciju pacijent je imao srčane probleme u vidu infarkta miokarda 2014. i 2015. godine.

Ovo je drugi pacijent koji je umro u JU Kantonalna bolnica Zenica, a čiji uzrok se može vezati za oboljenje gripe, saopšteno je iz Kantonalne bolnice Zenica.

Kantonalna bolnica je ovu vijest objavila putem svog zvaničnog web portala, koji je ovih dana, nakon rekonstrukcije, ponovo u funkciji.