Zenička Papirna sutra ponovo otvara svoja vrata

foto: Afan Abazović

Zenička Papirna pamti velike promjene koje su kroz 130 godina oblikovale dušu Zenice i davale zamah njenom ekonomskom i društvenom razvoju.

Od ostvarenja sna austrijskog fabrikanta, Eduarda Musila von Mollenbrucka, koji je davne 1889. godine u tadašnjoj zeničkoj kasabi izgradio fabriku koja će papirom snabdijevati cijelu Monarhiju, ubrzane infrastrukturne transformacije Zenice u radnički grad, što se odigrala pred njenim pragom, preko novog vremena, sjajnih sportskih uspjeha u svom krilu obrazovanih atletičara, boksera, rukometaša, fudbalera…, slave Partizana i prvih gimnastičkih izazova čitave armije zeničkih osnovaca, spektakularnih koncerata popularnih bendova s područja Jugoslavije, pa do surovog vremena ogromnih patnji i ratnih razaranja koji doživljava i vlastitim temeljima i dirljivih susreta njenih bivših šampiona, prohujale su zeničkom Papirnom ogromne radosti i velike tuge.

Papirna je danas zaštićena kulturna baština, a Sportska škola Winner ima namjeru vratiti joj stari sjaj.

Prije tri godine Sportska škola Winner formirala je sekciju gimnastike, koja je djelovala u prostorijama Gimnazije. S obzirom na veliki broj zainteresovanih, pokazala se potreba da se prostorno proširimo kako bismo omogućili što većem broju djece da kroz ovaj bazični sport razvijaju svoje motoričke sposobnosti. Roditelji moraju znati da je sport, pogotovo gimnastika, bitna stvar u razvoju djece, – istakao je gostujući u emisiji Popodne s Vama Televizije Zenica, Sanjin Aldobašić iz Sportskog društva Winner.

Sanjin Aldobašić, tokom gostovanja u PSV-u

Ovaj sportski kolektiv je sa zeničkom Gradskom upravom prije godinu i po dana potpisao ugovor, na osnovu kojeg je dugoročno iznajmio prostor gimnastičke dvorane. U proteklih nekoliko mjeseci, njegovi članovi vrijedno su radili na uređenju budućeg modernog sportskog prostora na mjestu zeničke Papirne.

Odlučni su vratiti gimnastiku u Zenicu.

Projekat uređenja dvorane vrijedan je više od 100.000 KM.

Trebalo je sanirati prostor. Zgrada je bila ruševina. Uspjeli smo sanirati zidove, zamijeniti ventilaciju i sve instalacije, postavili smo savremeni sistem grijanja, ugrađena je najnovija led rasvjeta i lakirani podovi. Sve ove aktivnosti kvalitetno će uticati na higijenski i bezbjednosni aspekt boravka djece u ovom prostoru. Mnogo posla još je preostalo, ali najveći je već iza nas, – ponosno ističe Aldobašić, koji je pozvao sve Zeničane, naročito bivše gimnastičare, Partizanovce, na svečano otvorenje dvorane u Papirnoj, koja je najavljena za sutra u 13 sati.

Članovi Sportskog društva Winner poslije toga će još postaviti nove gimnastičke sprave koje su nabavili iz Holandije i zenička Papirna ponovo će otvoriti svoja vrata… za neke nove klince. Biće to i jasan signal da je došlo vrijeme za potpuni oporavak zeničke Papirne, onima koji će, nadamo se uskoro, poduzeti aktivnosti na uređenju ostatka prostora na ovom lokaltetu. (Sanja Stević)

foto: Mehmed Doglod