BPS Zenica podržava opravdane zahtjeve radnika Željezare Zenica

„Stranka BPS -Sefer Halilović ima moralnu i ljudsku obavezu da Vam pruži, u ovom trenutku, verbalnu podršku u Vašim nastojanjima da ostvarite ono što ste pošteno i sa mukom zaradili. Vama i javnosti upućujemo svoj stav, koji nije neka predizborna laža i paralaža, jer ova stranka svijetla obraza može i mora kritikovati postojeću vlast, čiji su protagonisti na vlasti preko 20 godina, koji vedre i oblače na ovozemaljskom dunjaluku i koji se uopšte ne osvrću na onog najznačajnijeg – na radnika koji svima stvara mogućnost i uslove za egzistenciju“, navodi Povjereništvo Regionalne organizacije BPS – Sefer Halilović Zenica u današnjem saopštenju za javnost, ističući kako je preneraženo nonšalantnim i „nehumanim“ izjavama premijera Novalića i njegovog ministra, u vezi sa sudbinom radnika i Željezare.

„Smatramo da vlastodršci moraju pod hitno shvatiti da su oni ti koji su najodgovorniji za ovu agoniju preko 300 radnika Željezare i njihovih porodica. Gospodo, gospodari života i smrti, stavite se u njihov položaj, da svaku noć liježete sa jednom jedinom željom: bože daj mi da radim svoj posao i da pošteno zaradim koru hljeba svojoj porodici i sebi! Vi na vlasti niste i nećete ovo sebi dozvoliti jer ste se osigurali zakonima, uredbama, odlukama i ne znamo čim više, da Vam ništa ne fali: od dobre plate, slabog rada, bijelog hljeba, zapošljavanja svog devetog koljena, zapošljavanja podobnih i poslušnih a ne stručnih i onih kojima je posao neophodan!“, saopšteno je iz PRO BPS-a Sefer Halilović Zenica.

Sramotnom smatraju izjavu premijera Novalića da je Željezara „neka ugostiteljska firma“, pozivajući ga da zajedno sa ministrom Nerminom Džindićem podnese ostavku iz moralnih razloga.

„Dok napaćeni Željezarci gladuju Vi gospodo uživate, dičite se stečajnim postupkom, a šta uradiste proteklih 16 godina za koje radnici Željezare nemaju uvezan radni staž i koji nemaju plaće zadnjih 13 mjeseci! Vlasnik ste im Vi (Federacija BiH). Zašto se dozvolilo da Federacija BiH sama sebe krade i laže! Obustavite sebi 13 plaća pa će te vidjeti šta to znači!“, saopštava BPS Zenica, uz podršku radnicima Željezare poručujući građanima kako će uskoro imati priliku da će uskoro imati priliku „da nas ovakvi, neodgovorni i nekompetentni, nikada više ne predstavljaju i ne vladaju na bilo kojem nivou vlasti.“