Drugi dan štrajka glađu: Zenički željezarci okreću se drugim zahtjevima, isplati plata i uvezivanju staža

Veća grupa radnika Željezare Zenica nastavila je i danas juče započeti štrajk glađu. Tokom noći i danas u nekoliko navrata je, zbog zdravstvenih problema, intervenisala i hitna pomoć.

Željezarci su ogorčeni na izjavu federalnog premijera Fadila Novalića, prema kojem, „u Zenici štrajka manja grupa kuharica“.

Podršku zahtjevima željezaraca danas su dali predstavnici boračkih udruženja i više granskih sindikata.

Izjavu federalnog premijera, Fadila Novalića, “kako je u štrajku manja grupica kuharica“, željezarci su primili sa nevjericom i velikim ogorčenjem. Šaban Selimović ukazuje da su radnici iscrpljeni i gladni.

Tokom dana radnike Željezare posjetili su predstavnici gradskih boračkih udruženja i više sindikalnih organizacija. Potpredsjednik Sindikata BiH, Selvedin Šatorović ističe da ove radnike treba da posjete odgovorni za dugotrajno nezadovoljstvo željezaraca. Radnicima ovog preduzeća ne treba sadaka,njihov kapital je u rukama Federalne vlade i u tome je ključ rješenja, izjavio je Šatorović za RTV Zenica.

Predsjednik Sindikata Željezare, Avdija Halilović ne vjeruje više u realnost posla sa ArcelorMittalom oko pružanja usluga ishrane. Stoga se okreću drugim zahtjevima, isplatama zaostalih plata i uvezivanju staža.

Odgovornost za posljedice ovog štrajka, osim nas koji smo se na taj potez odlučili, trebaju da preuzmu i nadležni iz federalne vlade, ukazao je Halilović.