Nakon gotovo četiri decenije, Shakespeare ponovo na sceni BNP-a

Nakon uspješno okončane 2017. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, ovih se dana privode kraju završne pripremne aktivnosti na realizaciji prvog umjetničkog projektu u ovoj godini. Tako će pred zeničkom publikom već krajem marta, a u povodu Svjetskog dana pozorišta, biti izvedena premijera predstave „Romeo i Julija“, prema čuvenom dramskom tekstu Williama Shakespearea i u režiji Selme Spahić, javili su iz Bosanskog narodnog pozorišta.

Ovo je prva scenska postavka ove Shakespeareove tragedije u 68 godina dugoj historiji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prethodno su u Zenici postavljani Shakespeareovi komadi „Nazovite koga hoćete“, „Mletački trgovac“, „Othello“ i predstava „San ivanjske noći“ čija je premijerna izvedba bila još 1979. godine, što je ujedno i posljednja scenska postavka Shakespeareovog djela u zeničkom BNP-u.

Nakon gotovo četiri decenije, na scenu Bosanskog narodnog pozorišta vraća se William Shakespeare, ovoga puta u režiji Selme Spahić. Zenička publika može očekivati novo, zanimljivo i aktuelno tumačenje jednog od najpoznatijih i najčitanijih Shakespearovih djela, koje je ujedno i jedno od najpostavljanijih djela na pozorišnim scenama širom svijeta.
Selma Spahić

U ulozi Romea će se naći višestruko nagrađivani mladi glumac BNP-a Zenica Enes Salković, a lik Julije će tumačiti mlada Lidija Lejla Kordić, studentica završne godine studija glume na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Enes Salković uskoro u ulozi Romea

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Snežana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović i Selma Mehanović. Pored akademskih glumaca, na sceni će se naći i tridesetak mladih učenica i učenica, populaciji kojoj će ova predstava u izvjesnom smislu biti i posvećena.

Selma Spahić je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica do sada režirala dvije izuzetno uspješne predstave „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“, prema tekstu Tanje Šljivar i „Moja Fabrika“, prema istoimenoj knjizi Selvedina Avdića.

Navedene su predstave zeničkom teatru donijele ukupno 30 umjetničkih nagrada i priznanja i prikazane su na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu, u Sarajevu, Brčkom, Jajcu, Zenici, Banja Luci, Beogradu, Novom Sadu, Užicu, Skoplju, Kragujevcu, Subotici…, objavila je Služba za odnose s javnošću BNP Zenica.

William Shakespeare