Izmjene uredbi o pravima branilaca: Realniji uvid u socio-ekonomsko stanje porodica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na sjednici održanoj 18. januara, donijela uredbe o izmjenama i dopunama četiri uredbe iz oblasti prava branilaca i članova njihovih porodica: vanrednoj novčanoj pomoći braniocima i članovima njihovih porodica; stipendiranju redovnog studija branilaca i članova njihovih porodica; prednosti u školovanju branilaca i članova njihovih porodica i o pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica, saopšteno je iz sjedišta ZDK.

Uredbe su donesene na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja s ciljem omogućavanja apliciranja za dodjelu novčane pomoći za kupovinu udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, stipendija za redovni studij, sredstava vanredne novčane pomoći i novčane pomoći za rješavanje stambenog pitanja braniocima i članovima njihovih porodica skromnijeg imovinskog stanja, koji imaju obrtničku djelatnost registriranu kao pravno ili fizičko lice.

Usvojenim izmjenama uredbi ograničenje za apliciranje za dodjelu ovih sredstava neće obuhvatati lica čiji članovi porodičnog domaćinstva imaju registrovanu obrtničku djelatnost, što je do sada bio slučaj, dok će uvođenje obaveze davanja izjave o ukupnim prihodima domaćinstva omogućiti sticanje realnijeg uvida u socijalno-ekonomsko stanje podnosioca zahtjeva i s tim u vezi dodjele sredstava aplikantima u težoj socijalnoj situaciji.

U razlozima za ove izmjene Ministarstvo se rukovodilo činjenicom da je određeni broj branilaca i članova njihovih porodica pokrenuo mali biznis i izvršio registraciju obrtničke djelatnosti na osnovu dodijeljenih sredstava iz programa samozapošljavanja Vlade Kantona s ciljem rješavanja egzistencijalnih potreba njihovih porodica. Usvojene izmjene će omogućiti licima iz ove kategorije, koji imaju realne potrebe u tom smislu i apliciranje za dodjelu pomoći koje ove uredbe regulišu.

Predložene izmjene su jednoglasno podržala kantonalna branilačka udruženja na zajedničkom sastanku u Ministarstvu za boračka pitanja, održanom 28. decembra 2017. godine, saopštila je Press služba ZDK.