Zeda uspješno nastavlja sa aktivnostima direktne podrške privrednicima

Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda LIND, koja djeluje kao organizaciona jedinica u okviru Agencije ZEDA i u 2018. godini nastavila je uspješno djelovati i pružati direktnu podršku privrednicima kao i u prethodnim godinama.

U ponedjeljak, 15. januara 2018. godine, osoblje ove Laboratorije akreditovane prema zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17025, ugostilo je uposlenike STANDARD Furniture Factory d.d. Sarajevo. Cilj jednodnevne posjete uposlenika STANDARDA bila je obuka koju je osoblje LIND održalo prema zahtjevima BAS EN standarda za: ispitivanje namještaja za sjedenje za kućnu upotrebu, namještaja za sjedenje koji nije za kućnu upotrebu i stolova za kućnu upotrebu kako slijedi:

Predmet ispitivanja materijali/proizvodi Vrste ispitivanja/

Mjerna karakteristika

Metode ili

Specifikacije

Namještaj – Namještaj za sjedenje Metode ispitivanja za određivanje čvrstoće i trajnosti BAS EN 1728:2014

+ BAS EN 1728/Cor 1:2014

Namještaj – Stolovi Metode ispitivanja za određivanje čvrstoće,  trajnosti i stabilnosti BAS EN 1730:2013
Namještaj Čvrstoća, trajnost i sigurnost – Zahtjevi za namještaj za sjedenje za kućnu upotrebu BAS EN 12520:2017

 

Kućni namještaj Sjedala – Određivanje stabilnosti        BAS EN 1022:2009
Namještaj Čvrstoća, trajnost i sigurnost – Zahtjevi za namještaj za sjedenje koji nije za kućnu upotrebu BAS EN 16139:2014/

BAS EN 16139/ Cor1:2014

Namještaj Čvrstoća, trajnost i sigurnost – Zahtjevi za stolove u domaćinstvu BAS EN 12521:2017

Ovom obukom zaposlenici firme STANDARD Furniture Factory d.d. Sarajevo su osposobljeni da lakše prepoznaju uzroke potencijalnih neusklađenosti proizvoda (stolica i stolova) i da preventivno djeluju u samom proizvodnom procesu, a također i u razvojnoj fazi novih proizvoda čime će postići optimalan kvalitet proizvoda, a time biti i konkurentniji na tržištu.

U okviru navedene obuke, osoblje Agencije ZEDA/Laboratorije LIND, predstavilo je zaposlenicima STANDARD Furniture Factory d.d. Sarajevo Evropsku poduzetničku mrežu (Enterprise Europe Network- EEN) kao alat EU za unaprjeđenje poslovnog okruženja, internacionalizacije i konkurentnosti preduzeća i MSP-a u Federaciji Bosne i Hercegovne, a u okviru realizacije aktivnosti projekta BITNET pod programom COSME gdje Agencija ZEDA učestvuje kao jedan od partnera konzorcija EEN Federacije Bosne i Hercegovine.

Agencija ZEDA/Laboratorija LIND će i u budućnosti nastaviti sa sličnim aktivnostima te kao i do sada biti podrška privrednicima te im otvarati put ka poboljšanju kvaliteta, a samim tim i većoj konkurentnosti.

Agencija Zeda