U dobru i u zlu: 64 godine Opće biblioteke u Zenici

foto: Masar Krasnić

Opća biblioteka u Zenici 64. rođendan obilježava u uslovima prostorne skučenosti, ali sa optimizmom i spremnošću na nove izazove. Gradska zenička biblioteka raspolaže zavidnim fondom od 40.000 naslova i više od 100.000 knjiga, a u brojnosti njihovih čitalaca ogleda se stanje ovoga društva. Cifra od oko 4.000 korisnika, u drugačijim okolnostima, bila bi mnogo veća.

No, s pravom je ovaj kolektiv ponosan na rezutate svog dugogodišnjeg rada i djelovanja, koji nisu prekidani ni u periodu ratnih zbivanja, kada smo upravo iz ovog prostora često mogli čuti snažne antiratne poruke.

Suprotstavljajući riječi i dijalog ratnom ludilu, pjesničku sintezu gubitku razuma, stvaralačku misao rušenju gradova, melodiju koja uzdiže uništenju ljudskih života, zenička biblioteka ispunila je u tom periodu, u svom domenu, časnu zadaću borca protiv užasa rata.

U mirnodopskim uslovima aktivnosti u gradskoj biblioteci dobijaju zamah, prvenstveno zahvaljujući entuzijazmu njenih agilnih rukovodilaca, zaposlenika, saradnika i brojnih volontera.

Zenička biblioteka pionir je organizacije ljetnih i zimskih bibliotečkih aktivnosti za najmlađe i tradicionalnih godišnjih promocija pisane riječi, nosilac ideja o povezivanju sa nacionalnim manjinama i ekolozima, uslugama za slijepe i slabovidne čitaoce, kutku za Amerikance i ljubitelje američke kulture, poduci djece sa poteškoćama u učenju, druženju zaposlenika Biblioteke sa najmlađim Zeničanima, a stalna gostovanja, promocije, koncertne aktivnosti i višeslojni kulturni programi obilježja su svake nove sezone u Općoj biblioteci u Zenici. Tokom prošle godine, realizovano je više od 200 raznovrsnih sadržaja.

Sve ove aktivnosti poduzimane su s ciljem privlačenja što je moguće većeg broja korisnika, ali i zato što je zenička biblioteka itekako svjesna uloge javnog servisa, koji treba da bude na usluzi svim građanima u njenom ‘dohvatu’.

– Bez obzira na teškoće, ne žalimo se, radimo i postižemo rezutate, – kratak je recept za uspjeh u ovoj djelatnosti, kojeg se drži direktor Opće biblioteke u Zenici, Midhat Kasap.

Zenička biblioteka će u ovoj godini nastaviti i sa svojom izdavačkom djelatnošću.

– Možemo se pohvaliti da je knjiga naše sugrađanke, Medihe Selimović ‘Naopako i poprijeko’, čiji smo mi izdavač, druga po čitanosti na prostoru BiH i regiona. Naše izdavačke aktivnosti nastavljamo sa poetskom zbirkom Zeničanke Merime Handanović, – kaže Kasap.

Danas je sa svojim saradnicima i voloterima i u prisustvu gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, obilježio 64. rođendan ove ustanove, dodijelivši zahvalnice vrijednim voloterima koji su svoje slobodno vrijeme tokom prošle godine poklonili korisnicima programa Biblioteke.

– U Biblioteci sam sa svoje tri prijateljice počela volotirati iz zabave, ali sam ubrzo shvatila koliko je moja aktivnost ovdje korisna, – kaže nam osnovka, Ena Kapetanović, koja djecu podučava u engleskom jeziku i muzičkoj kulturi.

– Volim da čitam, a volim i da pomažem djeci da savladaju pročitano gradivo i da svi zajedno uživamo u čitanju i druženju, – ukratko je motivacija za angažman Dijani Simić, učenici četvrtog razreda srednje škole, koja već treću godinu uči mališane osnovama bosanskog jezika i književnosti u sekcijama Opće biblioteke.

Ena i Dijana su među čak 500 volontera koji su u proteklih nekoliko godina svoje slobodno vrijeme provodili u prostorima zeničke biblioteke iz ljubavi prema djeci i pisanoj riječi.

Njima se danas zahvalio i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

– Sretan sam što u ovom gradu postoji veća grupa mladih ljudi spremnih na volonterizam i edukaciju kroz rad. Pozivam vas da budete hrabriji, odlučniji i da nastavite sa čitanjem i edukacijom, jer će vaš kvalitet, siguran sam, doći do izražaja, – kazao je obraćajući se volonterima i gostima gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, dodajući da će zenička biblioteka, sa izgradnjom zgrade Gradske vijećnice, u tom objektu dobiti svoje nove prostorije.

Za kraj, prenosimo poruku direktora Opće biblioteke u Zenici, Midhata Kasapa, roditeljima:

– Navikavajte djecu da čitaju još od obdaništa. Našem najmlađem članu tek su četiri godine. U tom uzrastu se ljubav prema knjizi najbolje razvija, – sugeriše direktor zeničke biblioteke, Midhat Kasap. (S. Stević)