Smriko: Štrajk glađu smo odgodili do 22. januara, obećane tranše očekujemo u ponedjeljak

44 zenička rudara koji su prekjučer počeli sa štrajkom glađu, sinoć kasno obustavili su ovu mjeru upozorenja prema nadležnima, smatrajući svoj cilj ispunjenim.

U ponedjeljak će biti upućene tranše obećanih sredstava za uplatu doprinosa u Fond PIO za nas 44, a istog dana, Elektroprivreda će prema Poreskoj upravi usmjeriti sredstva za 118 zeničkih rudara, koji zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstvo i naknada po osnovu nezaposlenosti, nisu mogli ostvariti pravo na penziju, kazao nam je Tevhid Smriko, predstavnik grupe rudara, koji su pred Domom rudara u Zenici priželjkivali ovakav scenarij, spremni i na najradikalnije mjere – koletivno samozapaljivanje. Dodao je da im je ovo potvrdio i Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH.

Jučer je na hitnoj sjednici Vlada Federacije odobrila oko 2 miliona i 600 hiljada maraka za uplatu doprinosa za 44 bivša rudara Rudnika Zenica, no oni su nastavili sa štrajkom glađu, u znak solidarnosti sa kolegama, koji imaju isti problem, ali zbog drugog osnova.

Iako su odahnuli, rudari su i dalje nepovjerjivi. Tevhid Smriko kaže da će najavljene postupke Vlade Federacije i Elektroprivrede u ponedjeljak provjeriti, te da štrajk glađu samo odgađaju do 22. januara, do kada bi se trebalo znati da li je sve obećano i ispunjeno.(S.S.)