Odgođen sastanak kod ministra Džindića u vezi sa Željezarom Zenica

Sastanak koji je sa predstavnicima Željezare Zenica i ArcelorMittala za petak popodne najavio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, nije održan. Razlog je prema riječima Džindića, otkazivanje dolaska direktora ArcelorMittala i njegovog predsjednika sindikata. Dodao je da bi sastanak mogao biti održan početkom iduće sedmice, ne precizirajući termin.

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica o čijoj sudbini se na tom sastanku trebalo razgovarati, kaže kako ne razumije zašto je u petak izostala podrška kolega iz Sindikata ArcelorMittala. Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata ArcelorMittala s druge strane, smatra kako takva podrška nikom ne bi donijela nikakvu korist. Kaže da bi čekanje na rješenje situacije sa Željezarom Zenica samo usložnilo problem koji radnici i pored potpisanih ugovora sa dva distributera, imaju sa uslugama ishrane u ArcelorMittalu a i da ne vjeruje da će Vlada Federacije riješiti problem željezarskih radnika. – Željezari Zenica desiće se isto što i Metalnom, Cimosu i Rudstroju, – komentariše Kapetanović.

Stečajno ročište na kojem bi trebalo da bude imenovan stalni stečajni upravnik i odlučeno u kojem će smijeru ići stečajni postupak za Željezaru Zenica, najavljen je za iduću sedmicu. 364 radnika Željezare Zenica, kojima se duguje 13 plata, jedinu nadu vide u ponovnom pokretanju rada u postupku stečaja. (S.S.)