Duvnjak i Waldner razgovarali o stanju sigurnosti na području ZDK

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić primili su danas u radnu posjetu delegaciju Mirovnih snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio komandant mirovnih snaga EUFOR-a generalmajor Anton Waldner.

“Zahvaljujem se glavnokomandujućem mirovnih snaga za današnju posjetu i da smo bili u prilici da ga informišemo o aktuelnoj situaciji u Kantonu, kao i uputimo zahvalnost za njihov dosadašnji doprinos u očuvanju mira i stabilnosti”, kazao je predsjedavajući Jasmin Duvnjak.

Tokom sastanka razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj, socijalnoj i bezbjedonosnoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu. Generalu Waldneru su prezentirani relevantni službeni podaci svih policijskih struktura o stanju sigurnosti u ZDK, koje se ocjenjuje kao zadovoljavajuće i to kroz analize i presjeke stanja kriminaliteta, sigurnosti u saobraćaju i oblasti javnog reda i mira. U svim ovim segmentima bilježi se značajno unapređenje stanja, iako određene situacije uzrokovane socijalno-ekonomskim problemima i političkim tenzijama, koje se dešavaju i u drugim dijelovima BiH, znaju uznemiriti širu javnost.

“Naša današnja posjeta ZDK je planirana u okviru obilaska Euforovih LOT kuća na ovom području i da se više upoznamo o sigurnosti na ovom području kroz saradnju sa lokalnim vlastima u kantonu i općinama”, istakao je generalmajor Anton Waldner.

Konstatovano je da je Zeničko-dobojski kanton jedno mirno područje u kojem nema neuralgičnih tačaka, u smislu problema povratnika ili vjerske i etničke netrpeljivosti, u kojem postoje jake institucije i odgovorna vlast, ali da se ukupna društveno-ekonomska i sigurnosna situacija uvijek može dodatno poboljšavati, saopštila je Stručna služba Skupštine ZDK.