Čelik i Željezara: Bez naših simbola, nema ni Zenice!

Iz dana u dan, agonija radnika zeničke Željezare sve je veća. Od decembra 2016. nismo dobili platu. Radni staž nam nije uvezan 14, 15 ili 16 godina. Naš gigant, Željezara Zenica je na koljenima! Ogorčeni smo i spremni na radikalne mjere, – kaže nam radnik Željezare Zenica, Šaban Selimović, jedan od onih koji su u radničkim protestima bili na čelu kolone. Dodaje da su željezarci formirali Pokret Spas za Željezaru, koji će budno pratiti situaciju i snažno podupirati Sindikat u njegovom nastojanju da spasi Željezaru Zenica od propasti.

Kaže da nikom od radnika nije jasno zašto je predsjednik Sindikata ArcelorMittala, Zuhdija Kapetanović, odbio da ide u Sarajevo, kako bi prisustvovao najavljenom sastanku sa resornim federalnim ministrom, Nerminom Džindićem.

Na tom sastanku trebalo je da se odluči o sudbini dijela radnika Željezare. Razgovaralo bi se o mogućem ponovnom preuzimanju usluga ishrane za radnike ArcelorMittala. Odgađanje tog sastanka za iduću sedmicu za nas je gubljenje vremena. U ponedjeljak ujutro ćemo se okupiti u Direkciji Željezare, pa ćemo odlučiti šta dalje, – kaže nam Selimović, kojeg u gradu zatičemo sa legendarnim navijačem NK Čelik, Sejom Ćerimovićem.

Na cijelu situaciju sa Željezarom Zenica, koja je nekada zapošljavala armiju radnika i predstavljala jednu od okosnica privrednog razvoja Bosne i Hercegovine, pa i Jugoslavije, kaže:

Ovdje i najmlađe i najstarije znaju da su Željezara i Čelik najveći simboli grada. Bez tih simbola, nema ni Zenice!, – zaključuje Šaban Selimović.  (S.S.)