VIDEO: ‘Haj’mo dati krvi’, Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u sedam gradova

Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) organizuje humanitarnu akciju dobrovoljnog darivaja krvi pod nazivom “Haj’mo dati krv” koja će se realizovati u sedam gradova Federacije Bosne i Hercegovine: Sarajevo, Živinice, Bihać, Sanski Most, Zenica, Mostar i Goražde.

Partneri projekta su: Svitanje, Steleks, Izvor selsebil, Vatan, Put znanja i AKOS Most, a projekat je podržan i od strane Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

Nakon što je prvi dio akcije realizovan u Živinicama, Bihaću i Sanskom Mostu, njen nastavak je najavljen za 10. januar u Zenici, Sarajevu, Mostaru i Goraždu.

Krv se ne može vještački proizvesti i njen jedini izvor je čovjek. Jedna doza krvi može spasiti tri ljudska života, a ovaj humani čin popravlja opće stanje organizma darivaoca. Svaka zdrava osoba u dobi između 18 i 65 godina može darovati krv. Muškarci daruju krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Nakon pregleda, i provjerom hemoglobina u krvi se ustanovi da li je osoba u mogućnosti darovati krv, tako da je darivanje ne ugrožava, ali da ne ugrožava ni pacijenta kojem je krv potrebna.

Ovim putem pozivamo sve građane da se odazovu ovoj humanoj akciji i pomognu da se nečiji život spasi, i zato – Haj’mo dati krv!

Akos.ba