FOTO: Radnici Željezare Zenica spremni na radikalne mjere

Nezadovoljni ishodom današnjeg protesta u Sarajevu, stotinjak radnika Željezare blokiralo je oko 15 sati saobraćaj na kružnom toku kod Stacionara u Zenici. Blokada je trajala oko pola sata i prekinuta je nakon razgovora sa pripadnicima policije.

No, blokada saobraćajnica mogla bi uslijediti i narednih dana, jer su radnici na ivici strpljenja zbog obećanja nadležnih koja se ne ispunjavaju.

Glavni razlog novog protesta u Sarajevu je neispunjeno obećanje resornog federalnog ministra da će radnici Željezare nastaviti pružanje usluga ishrane za uposlenike kompanije Mittal. Vidno razočarani, stotinjak radnika Željezare Zenica vratilo se popodne iz Sarajeva sa protesta ispred sjedišta Federalne vlade. Niko od nadležnih nije primio niti je razgovarao sa predstavnicima delegacije željezaraca.

U početku protesta kazali su nam da će nas premijer Novalić primiti, da bi se nakon sat vremena ispostavilo da je “kliznuo”, otišao nekuda. Ni jedan njegov savjetnik, ni predstavnik resornog ministarstva, niko nam se nije obratio, – ogorčen je predsjednik Sindikata Željezare, Avdija Halilović.

Mi smo i otišli tamo s namjerom da im poručimo da ono što su obećali i što su trebali da urade, nisu uradili. Do sad smo stvari držali pod kontrolom i radili na rješavanju problema. Sada više nemamo kontrolu, ljudi sami odoše da blokiraju sve. Mi nemamo drugog izlaza. U petak su u Mittal ušle privatne firme, koje sada radnicima obezbjeđuju obroke. Željezara je ugašena definitivno, ne može je više niko spasiti. Ali mi nastavljamo našu borbu, – kaže jedan od radnika, Ibrahim Neslanović.

Uslijedila je polusatna blokada saobraćaja na kružnom toku kod Stacionara. Ubrzo su na lice mjesta pristigli pripadnici policije i uspjeli dogovoriti deblokadu saobraćaja.

Radnici Željezare koja je u predstečaju, donijeli su odluku da i sutra blokiraju saobraćaj, ovoga puta na putu M-17. Do toga neće doći jedino u slučaju novih razgovora sa nadležnima koji odlučuju o sudbini Željezare i njenih oko 350 radnika, kojima se duguju plate za cijelu prošlu godinu. (Š.B.)