FOTO+VIDEO: U Zenici održan tradicionalni Božićni prijem

Tradicionalni Božićni prijem organizovali su danas Crkvena opština Zenica i zeničko Srpsko prosvjetno društvo Prosvjeta. Veliki broj ljudi okupio se u Sokolskom domu, kako bi u druženju proveli ugodne trenutke uz prazničnu trpezu.

– Ovo je prilika da se zahvalimo institucijama i pojedincima s kojima smo sarađivali tokom protekle godine. Svaki susret je radost, a praznicima ona se pojačava, – kaže domaćin Božićnog prijema, jerej Marko Maleš, starješina Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

– Bilo da je Božić, Uskrs, Vaskrs ili Bajram, prilika je da se susretnemo i da se iznova veselimo i radujemo praznicima. Ovaj je prijem i poruka da bi svi na jednom mjestu trebali proslavljati svačije praznike, – istakao je Marko Maleš, svima poželivši sretnu i blagoslovljenu Novu godinu.

Prijemu je prisustvovao i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

– Ovdje se veoma ugodno osjećam, jer kako vidite, danas su na okupu svi narodi i narodnosti. To je Bosna i Hercegovina kakvoj trebamo svi zajedno da težimo, – istakao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, uz čestitke pravoslavcima povodom Božića.

Ova je tradicija opstala u Zenici i 90-ih godina. Božićni prijem prilika je za susret brojnih Zeničana, viđenijih ili ne, iz kulturnog, vjerskog, političkog i društvenog života grada, prijatelja Prosvjete i crkvene opštine i njime se završavaju aktivosti na obilježavanju pravoslavnog Božića u Zenici. (S.S.)