Statistika: Znate li koja su bila omiljena imena u BiH u 2017. godini

Bh. zavodi za statistiku objavili su liste najpopularnijih imena u Bosni i Hercegovini.

Ahmed i Amina su najomiljenija imena u Federaciji BiH, a Stefan i Marija u Republici Srpskoj,  piše  portal Značenje imena. A koja imena nas ujedinjuju?

Ahmed i Amina

Ime Amina  je 2017. godine uspjela da oduševi najviše mladih roditelja u Federaciji BiH, te redosljed prvih pet ženskih imena izgleda trenutno ovako: Amina, Mejrem Sara, Asja, Lamija.

Ime Amina je arapskog porijekla i znači vjerna, poštena, pouzdana i sigurna. Takođe se prevodi i kao “žena mira i harmonije“. Ovo je jako često ime među muslimanima. Iako su se pozicije malo ispremještale , jedina novost u odnosu na prošlu godinu među top 10 je Hana. Ovo ime je sve popularnije ne samo u BiH nego i u ostalim zemljama u regionu. Kratko, lijepo, univerzalno, internacionalno – Hana je ime bez greške.

U Federaciji BiH je ove godine na listi za dječake  na tron došao Ahmed. Drugo mjesto je osvojio Daris, a slijede ga AmarDavud i Adin.

Stefan i Marija

U Republici Srpskoj stanje na rang listama ostaje nepromijenjeno i na tronu su i dalje Marija i Stefan.

Iako u RS-u Luka nije uspio da svrgne Stefana, on je sa treće pozicije dospio na drugo mjesto i potisnuo LazaraNikolu i Pavla za po jedan podiok. Čini se da oduševljenje imenom Luka ne jenjava već više od deset godina. Ovo ime nije na tronu top lista imena za dječake samo u Srbiji, već je i u Hrvatskoj u skoro svim većim gradovima je već godinama na mjestu broj jedan. A u Austriji i Nemačkoj je ime u formi Luca i Lukas dospjelo na listu popularnosti poslije hita “My name is Luka” Suzan Vega još davne 1987. godine i od tada je konstantno u samom vrhu.

Luka je muško ime grčkog porijekla, izvedeno od grčke reči “luks” što znači “svetlost”, te se može se reći da je Luka “osvijetlio” deceniju.

Najomiljenije žensko ime prošle godine u RS-u je bilo Marija.  A onda slijede SofijaAnaMilica i Sara.

Imena koja nas ujedinjuju

Ime Sara se našla i u FBiH i u RS-u među top 5 najomiljenijih imena. Ovo ima simboličnu vrijednost u BiH, jer pokazuje da Srbi i Bošnjaci  daju isto ime svojim kćerima.

Na arapskom ime znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna.” Na hebrejskom ime je izvedeno od reči Sarai i znači “kneginja, vladarka, žena visokog ranga”.

No ove godine Sara nije jedino ime koje nas ujedinjuje. Poprilično novo na sceni, a već u prvih 15 u oba entiteta, a i u Beogradu, je ime koje nema religioznu pozadinu i niti arapsko niti hrišćansko porijeklo, a to je ime Una.

Interesantno je da ovo ime koje u sebi ima latinsku osnovu nije zabilježeno nigdje drugdje u statistikama popularnih imena u Evropi, osim na našem podneblju. Kako tumači portal Značenje Imena, naziv rijeke u BiH je uzet zа lično ime.

Prema legendi rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana. Kad su prvi put ugledali njezinu živopisnu ljepotu, okružje, čuli žubor i buku njezinih slapova, kaže legenda, uzviknuli su “una!” što na latinskom znači “jedna”, “jedina”!

Više o top listama i značenju imena  pročitajte na znacenje-imena.com.

Izvor: RadioSarajevo.ba