Prepoznajte simptome zimske depresije i učinite nešto protiv nje

Ovaj poremećaj je i medicinski priznat, a odnosi se na poremećaje raspoloženja praćene povremenom depresijom tijekom zimskih mjeseci.

Zimska depresija predstavlja sezonski poremećaj ponašanja. Ovaj poremećaj je i medicinski priznat, a odnosi se na poremećaje raspoloženja praćene povremenom depresijom tijekom zimskih mjeseci.

Razlog tome često je nedostatak izloženosti svjetlu što utječe na smanjenje lučenja serotonina – “hormona sreće” koji poboljšava raspoloženje. Tu je i melatonin koji u zimskim mjesecima, kada dan kratko traje povećane količine melatonina pridonose razvoju sezonske ili zimske depresije.

Često se ljudi nakon blagdana, druženja, žale na loše raspoloženje, a kako si pomoći savjetuje Jelena Vrsaljko, dipl.soc.rad  psihoterapeut, NLP trener –  uvođenjem lagane i zdrave prehrane – preporučuje se jesti više manjih obroka dnevno – vježbanjem – bilo koji oblik fizičke aktivnosti je dobrodošao.

Vježbanjem se također luči “hormon sreće” te će to utjecati na sveukupno raspoloženje –  bavljenjem stvarima koje volite

– hobiji, druženja s prijateljima, društvene igre, šetnje, izleti, čitanje, rješavanje križaljki, sanjkanje, grudanje samo su neki od načina kako provoditi zimske dane i slobodno vrijeme – opuštanjem, na način koji je u redu za vas (to mogu biti razne vrste meditacije, autogenog treninga, aktivnosti koje vas specifično dovode u stanje opuštenosti) – iskorištavanjem sunčanih dana – provođenje vremena na svježem zraku  –  izloženost svjetlu – kada je vani mračno i tmurno upalite svjetla u svojoj kući umjesto da gledate televizor u polumraku.

Izvor: Bljesak.info