Otvoren konkurs za UWC stipendije 2018./2019.

UWC Nacionalni komitet BiH raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za pohađanje Koledža ujedinjenog svijeta (United World Colleges-UWC).

Konkurs je namijenjen učenicima drugih razreda četverogodišnjih srednjih škola u BiH, a dodijelit će se ukupno 28 stipendija, saopšteno je iz UWC-a Mostar.

Puna stipendija pokriva troškove dvogodišnjeg školovanja prema programu Međunarodne mature (International Baccalaureate Diploma Programme, IB DP) uključujući troškove smještaja, prehrane, udžbenika i školskog pribora.

Aplikacije se primaju do 9. februara 2018. godine.

Nakon provedene selekcije najuspješnijim kandidatima bit će dodijeljene 22 stipendije za pohađanje UWC Mostar, te po jedna stipendija za UWC Robert Bosch (Njemačka), UWC Adriatic (Italija), UWC Red Cross Nordic (Norveška), UWC USA (Sjedinjene Američke Države), te po jedna parcijalna stipendija za UWC Li Po Chun (Hong Kong) i UWC Costa Rica (Kostarika).

UWC traži učenike koji su društveno zreli i moralno odgovorni, a pogodan kandidat je učenik koji u školi postiže uspjeh i ima široko polje izvannastavnih interesa. Bitne osobine uključuju sposobnost tolerancije prema drugačijim mišljenjima i stavovima, a iskustvo je pokazalo da su tokom selekcije najuspješniji oni učenici koji dolaze s jasnom slikom o ciljevima UWC pokreta i jakim osobnim motivom da im doprinesu.  

Nakon sticanja IB DP diplome, učenicima UWC koledža nudi se široki spektar stipendija za univerzitete u inostranstvu, a tokom školovanja osigurano im je i univerzitetsko savjetovanje, saopšteno je.