Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Hidroelektrane prijete da unište rijeke!

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine predstavila je aktivnosti koje su obilježile ovu godinu i planove za 2018. godinu u cilju zaštite rijeka i borbe protiv izgradnje hidroelektrana.

Istaknuto je da hidroelektrane predstavljaju jednu od najvećih pojedinačnih prijetnji za prirodu, ljude i ekonomiju BiH, a Centar za životnu sredinu se više od 13 godina protivi izgradnji novih hidroelektrana.

Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata, navode iz Koalicije za zaštitu rijeka.

Zbog toga je u junu prošle godine pokrenuta “Koalicija za zaštitu rijeka BiH”, koja okuplja organizacije i pojedince spremne da se bore za rijeke, a ove godine se borba vodila oko rijeke Kruščice, u blizini Viteza.

Prema riječima Harisa Đelilovića iz Ekološkog društva Bistro iz Kruščice, rijeka Kruščica predstavlja izvor života i najvažniji resurs toga kraja.

On je naveo da dvije planirane hidroelektrane predstavljaju isključivo lični interes pojedinaca, te je početak izvođenja radova izazvao oštro protivljenje lokalnog stanovništva i šire zajednice koja zavisi od ove rijeke, prvenstveno stanovništvo Zenice koje pitku vodu dobija direktno iz korita Kruščice.

Naglašeno je da su hidroelektrane zastarjela tehnologija i da uzrokuju ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice, zato je u mnogim državama prisutan trend njihovog uklanjanja.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH će, kako je rekao Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu, pružiti stručnu i pravnu podršku lokalnom stanovništvu i udruženjima da se na vrijeme uključe u donošenje odluka.

– U narednom periodu će fokus djelovanja Centra za životnu sredinu kroz Koaliciju za zaštitu rijeka BiH biti na zaustavljanju planova za hidroelektranu Krupa i svih drugih hidroelektrana na rijeci Vrbas, a konačni cilj nam je proglašenje kanjona i klisura Vrbasa zaštićenim, – naglasio je on.

Kako je iz Centra za životnu sredinu saopćeno, mnogo je primjera borbe iz čitave BiH, a neke od najuspješnijih kampanja su uspjele da očuvaju rijeke ili dijelove rijeka Sutjeska, Hrčavka, Vrbas, Kruščica, Neretva, Ljuta, Buna, Una, Unac i Željeznica.