UNZE: Hoće li Univerzitet u Zenici 2018. upisati prve studente softverskog inženjerstva? 

Danas je na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici održan radno-konsultativni sastanak predstavnika Univerziteta, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Privrednog sajma ZEPS sa vodećim ljudima IT industrije u BiH.

Armin Talić, direktor BIT Alijanse, asocijacije koja okuplja 30 najvećih IT kompanija u BiH, i kojoj ovog trenutka nedostaje 6.000 programera koje bi kompanije iz te asocijacije mogle odmah zaposliti, iskazao je podršku ideji nastaloj na Politehničkom fakultetu – pokretanje studijskog programa “Softversko inženjerstvo”.

Sastanku je prisustvovao i Eddie Čustović, profesor La Trobe univerziteta iz Melburna (Australija), osnivač Fondacije “Bosnia & Herzegovina Futures Foundation” koja pruža podršku bh. dijaspore za školovanje studenata nauke i inženjeringa u BiH. Profesor Čustović je obećao podršku IEEE (Institut inženjera elektronike i elektrotehnike), koja broji više od 450.000 članova, iz preko 160 država, i koja okuplja najuspješnije profesore svjetskih univerziteta, inženjere i informatičare koji rade u kompanijama poput Googlea, Amazona, Siemensa, Tesla Motorsa itd.

Vedad Šestić, direktor ZEPS-a najavio je održavanje sajma IKT industrije u maju naredne godine, na kojem će se pored IT kompanija, predstaviti i potencijali za obrazovanje IT kadrova u Zenici, ZDK i BiH, kako bi se privreda ovog kantona konačno počela razvijati u pravcima koji su perspektivni i koji manje zagađuju okolinu.

Elaborat za osnivanje studija “Softversko inženjerstvo” nedavno je usvojilo naučno-nastavno vijeće Politehničkog fakulteta, a o tom elaboratu već sutra će odlučivati Senat Univerziteta u Zenici. Nakon toga, zeleno svjetlo moraju dati još i Upravni odbor Univerziteta, Vlada i Skupština ZDK, tako da bi se već u narednoj akademskoj godini prvi studenti mogli upisati na novi odsjek.