IZH: Preporuke za zaštitu zdravlja stanovništva na niskim temperaturama

Prema prognozoma meteoroloških stanica, u periodu predstojećeg vikenda i cijele naredne sedmice predviđene su temperaturne vrijednosti na području naše države koje će, pogotovo u noćnim satima, biti u negativnim “minus” vrijednostima, što je pogodno za izazivanje zdravstvenih probleme kod stanovništva.

Ove preporuke se posebno odnose na hronične bolesnike, kao što su srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe sa visokim pritiskom, ali i na starije osobe, djecu i trudnice. Sve pobrojane kategorije zahtijevaju pažnju pri provođenju zaštitnih mjera, navodi se u informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

Niske, negativne temperature su naročito opasne za osobe koje su imale srčani ili moždani udar, jer usljed hladnoće dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova, što povećava mogućnost nastanka ugruška, odnosno tromboze. Zdravo radno-aktivno stanovništvo i omladina, koji znatan dio dana provode na otvorenom prostoru, takođe su izloženi opasnosti od štetnog djelovanja niskih temperatura.

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje ili ograničavanje izlazaka, naročito u ranim jutarnjim i noćnim satima. U slučaju poledice, kod starijih osoba je povećana i mogućnost ozljeđivanja, odnosno padova i lomova. Prilikom izlaska preporučuje se zaštititi glavu, ruke i prekriti usta šalom da bi se spriječilo direktno udisanje hladnog zraka. Maloj djeci i bebama je naročito važno utopliti šake i stopala i zaštititi glavu kapom. Ako je, prilikom fizičkih aktivnosti, došlo do povećanog znojenja i vlaženja odjeće, potrebno ju je presvući u toploj prostoriji i osloboditi se viška odjevnih predmeta.

U organizam treba unositi dovoljnu količinu tečnosti, najbolje toplog čaja, a izbjegavati alkohol, velike količine kafe i cigarete. Preporučuje se topla i kuhana hrana, tjestenina, tople čorbe od povrća, kuhano i svježe povrće i voće.

U slučaju pothlađivanja, treba se postepeno utopljavati zamotavanjem u deku, uz konzumiranje toplih napitaka, najbolje zaslađenog čaja. Ako je usljed izlaganja hladnoći, koža prstiju šake ili stopala blijeda uz pojavu trnjenja i gubitka osjeta, a pri utopljenju crvena, potrebno je potražiti pomoć ljekara.

Ukoliko su nastale smrzotine, a nije moguće odmah dobiti ljekarsku pomoć, ne smiju se koristiti direktni izvori toplote poput grijalica ili radijatora, za njihovo zagrijavanje, jer direktna toplota može uzrokovati oštećenje tkiva.

Pri niskim temperaturama, pomoć ljekara potrebno je potražiti i u slučaju pojave nesvjestice, gubitka ravnoteže, mučnine i povraćanja, kao i u slučaju jake glavobolje. Ukoliko se za zagrijavanje stanova i kuća koristi čvrsto gorivo ili plin, voditi računa o redovnom ventiliranju prostorija.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica