MUP ZDK: Pojačane kontrole povodom praznika

U povodu nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je sačinjen Plan pojačanih mjera i radnji, koje će se poduzimati sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana za vrijeme praznika.

Planiranim mjerama i radnjama je prethodila analiza i procjena stanja na terenu budući da je evidentno pojačano kretanje građana u dane praznika, pojačana frekvencija saobraćaja, veća posjećenost ugostiteljskim objektima, te kao posljedica toga i veći broj stambenih objekata u kojim su stanari u dane praznika odsutni.

U skladu sa izvršenom procjenom planirane su mjere i radnje u smislu pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana. Takođe je planirana pojačana kontrola učesnika u saobraćaju, kako bi se evidentirali i sankcionisali svi prekršaji propisani Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, a u okviru predmetnih saobraćajnih kontrola policijski službenici će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprječavanju i dokumentovanju krivičnih djela, pronalasku nedozvoljenih predmeta, kao i pronalasku i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela.

Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava, podsjećamo građane da je u članu 3. Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti privremeno oduzimanje navedenih sredstava, a prekršiocima Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona izdavati prekršajne naloge.

Ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca, te i na ovaj način skrećemo pažnju roditeljima da će za prekršaje počinjene od strane maloljetnih lica službenici policije, u slučajevima predviđenim Zakonom, izdavati prekršajne naloge i roditeljima.

Kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnim uvjetima, sve vozače i učesnike u saobraćaju upozoravamo na odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, te ovom prilikom još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da postupaju u skladu sa upozorenjima i naredbama izdatim od strane policijskih službenika, da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu boljoj ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima kada su pod dejstvom alkohola jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama, te podsjećamo da će vršiti pojačana kontrola alkoholiziranosti vozača u dane praznika.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajuće praznike, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji, kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim, te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju kretanje maloljetnika u noćnim satima.

Takođe pozivamo sve građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjedonosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu, pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

Podsjećamo građane da se najviše provala u stanove i kuće, te izvršenih krađa događa u dane praznika i vikenda, kada stanari nisu u svom stanu ili kući. Stoga pozivamo građane da budu pažljivi, te ako idu nakratko iz stana da ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, jer kriminogena lica vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u stan i za kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili drugu vrijednu robu. Takođe pozivamo građane da kada uoče kretanje sumnjivih, nepoznatih lica u blizini njihovog stana i parkirališta, gdje su parkirana vozila, da o tome odmah obavijeste policiju.

Budimo partneri u stvaranju sigurnog društva.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje