SDA Zenica: Promocija knjige ‘Mislilac i državnik Alija Izetbegović’

Knjiga “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”, autora Selme Cikotića i Fikreta Muslimovića, promovisana je sinoć u Zenici, u organizacija zeničke SDA.

Ova knjiga je nastala iz objavljenih tekstova i izjava Alije Izetbegovića tokom njegovog života i rada. Promotor, Mustafa Spahić Mujki i njeni autori govorili su o mislima i djelima rahmetli Izetbegovića kao mislioca i državnika, kome je cilj bila savremena Bosna i Hercegovina, kao nezavisna država u kojoj su svi narodi jednaki.

Profesor Mujki se prisjetio brojnih anegdota iz vremena saradnje sa Alijom Izetbegovićem, govorio je o njegovim mislima i djelima iz njegovog života, te kao osnivača SDA i prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

General Fikret Muslimović, jedan od autora knjige rekao je kako treba podsjećati na rad i djelo Alije Izetbegovića. “Vidjeli smo da se o Aliji Izetbegoviću i njegovom djelu piše i priča jako puno, a da ljudi u elementarnom smislu nisu poznavali to. Onda smo odlučili da preradimo neke bitne teme, da prezentiramo njegove idejne tekstove. Procijenili smo da bi bilo dobro to pretvoriti u knjigu i na taj način smo prošli njegov opus, njegove knjige, bitne izjave i članke i na taj način smo grupisali tekstove u ovaj materijal koji je postao knjiga”, rekao je jedan od autora Selmo Cikotić. (S.G.)