Iduće sedmice pad vodostaja i prestanak padavina

Kantonalna uprava civilne zaštite ponovila je danas upozorenje s najavom porasta vodostaja rijeka u ZDK, te za iduću sedmicu najavila stabilizaciju vremena i nivoa vodotoka.

Na području Kantona saobraćaj se odvija bez zastoja na svim putnim pravcima, osim na Regionalnom putu R-467 Olovo-Ribnica u mjestu Rijeka, zbog većeg odrona u prekidu je odvijanje saobraćaja.

U toku su istražni radovi za projekat rekonstrukcije tunela Karaula, na magistralnom putu M-17 Žepče-Maglaj. Vozila će u narednom periodna ovom lokalitetu saobraćati naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Na svim putevima upozoravamo na učestale odrone, kao i na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle ili niske oblačnosti, saopštila je Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je u porastu zbog kiše koja je padala, ili ponegdje još pada.

Visina vodostaja rijeke Bosne mjereno na mjernom mjestu u Zenici  iznosi 280 cm.

Prema modelima meteorološke prognoze, u narednim danima (15., 16. i 17.12.2017.)  očekuju se obilnije padavine u Bosni i Hercegovini.

Za naredne dane, očekuje se značajan porast vodostaja sa prognoziranim vrhom vodnog vala 17.12.2017. godine, kako na glavnim vodotocima I i II kategorije, tako i na pritokama.

Predviđa se prevazilaženje određenih mjerodavnih kota za velike vode, pa je ova obavijest ujedno i upozorenje.

Na svim vodotocima se na osnovu meteorološke prognoze naredne sedmice očekuje pad temperatura i prestanak padavina, pa samim tim i sniženje vodostaja, navodi u današnjem izvještaju Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK.