Najzagađeniji vazduh u Evropi ima BiH

Bosna i Hercegovina ima najzagađeniji vazduh u Evropi, podaci su koje je nedavno objavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Najveći krivac za zagađen vazduh je loženje. Kontrolu kvaliteta vazduha u Srpskoj ne obavlja jedna institucija, pa se često dešava da se, kao u Banjaluci, poništavaju tenderi. Tako se u najvećem gradu RS-a, u kojem je registrovano više od 65.000 vozila, gdje gradska toplana koristi mazut, a većina domaćinstava loži drva ili ugalj, kvalitet vazduha mjeri samo na jednoj lokaciji.

Postoji više uzročnika zagađenja vazduha, tvrde stručnjaci. Glavni je povećana emisija štetnih gasova koja se odnosi na mala ložišta, individualne peći u kućama, i saobraćaj. Geografski položaj grada, kao što je Sarajevo, može doprinijeti povećanom broju štetnih čestica.

“Moramo smanjiti emisiju zagađenih čestica. Broj starih automobila sa 500.000 povećao se na milion, znači duplo veći. Stari automobili ispuštaju prašinu zagađuju, plus ugalj lošeg kvaliteta vraća se u potrošnju, jer je struja skupa”, izjavio je ekspert za klimatske promjene Martin Tais.

Izvor: Akta.ba