Uspjeh mladih Zeničana: Studenti i njihovi mentori napravili prvi domaći 3D printer

Studenti Mašinskog fakulteta u Zenici, zajedno sa svojim profesorima, napravili su prvi bosanskohercegovački 3D printer, pod nazivom ZEN3D. Već nekoliko godina ovaj tim se koristi ovom vrstom printera, a na kraju su došli na ideju da i sami izrade printer koji će ponuditi bh. tržištu.

Pored ZEN3D printera, cilj ovih mladih ljudi je ponuditi potencijalnim kupcima i set usluga koje će uključivati edukaciju, materijale za printanje i servisnu podršku. Mašinski fakultet u Zenici poznat je po tome što studentima nudi mogućnost da svoje kreacije pretoče u djelo. Kao plod takvog rada nastao je Idealab gdje se studentima nudi mogućnost ispoljavanja svojih kreativnih sposobnosti. Rezultat svega toga je i prvi bosanskohercegovački 3d printer ZEN3D.

Tim sačinjavaju profesori Denis Spahić i Kemal Arifović, te studenti Harun Hrustić i Armin Bošnjak. Nakon dvogodišnjeg rada napravili su prvi 3D printer. – Sve što smo mogli napraviti od bosanskohercegovačkih proizvoda smo i napravili, dio precizne mehanike i elektroniku smo nabavili vani, – kaže profesor Denis Spahić. Ovaj uređaj karakterišu veliki volumen i dvije glave za printanje što omogućava printanje u dvije različite boje sa dva različita materijala.

Ideja ovog tima nije da ovaj printer ostane samo za njihove potrebe, već da ga ponude na bh. tržištu.

– Nije nam u fokusu zarada, već da tu tehnologiju na neki način ponudimo edukacionim ustanovama, razvojnim timovima, proizvodnim preduzećima, bolnicama. Dakle svima koji imaju potrebu za takvim tehnologijama, – naglašava Spahić.

Proizvod koji se printa mora prvo nastati u mašti, odnosno glavi kreatora, pa tek onda slijede ostale operacije kako bi on ugledao svjetlo dana.

– Nakon ideje pomoću softverskih programa na računaru se izrađuju 3D modeli i kasnije se oni pomoću SD kartice ubacuju u printer, te nakon određivanja karakteristika proces se pušta u printanje, – pojašnjava nam student Harun Hrustić.

Profesor Spahić je istakao Mašinski fakultet kao pozitivan primjer visokoškolske ustanove, koja nudi mogućnost studentima da iskažu svoju kreaciju putem visoke tehnologije. (N.G.)

Prilikom naše posjete, poigrali su se i s logom Radio-televizije Zenica. Izgleda to ovako.