Vlada ZDK: Milion KM za stambeno zbrinjavanje boraca i članova njihovih porodica

Na 122. sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona održanoj jučer, usvojeni su prijedlozi Ministarstva za boračka pitanja, kojem je dodijeljeno oko 1.000.000,00KM za stambeno zbrinjavanje pripadnika branilačke populacije, saopštila je Vlada ZDK.

Sredstva su odobrena za 152 pripadnika branilačke populacije, iz svih opština Kantona, koji su svoje zahtjeve podnijeli po raspisivanju Javnog poziva za 2017.godinu. U narednih nekoliko dana korisnici sredstava bit će pozvani na potpisivanje ugovora kojima će detaljnije biti regulisana međusobna prava i obaveze između Ministarstva za boračka pitanja i korisnika pomoći.

S obzirom da nisu utrošena sva planirana sredstva po ovom transferu, očekuje se usvajanje prijedloga o dodjeli sredstava pomoći za stambeno zbrinjavanje i za ostale uredno podnesene zahtjeve. Ni jedan zahtjev za stambeno zbrinjavanje ne može biti odbijen iz razloga nedostatka sredstava, nego se u slučaju da ima više zahtjeva nego planiranih sredstava, ti zahtjevi prenose u narednu godinu i postaju prioritet u rješavanju.

Sredstva su odobrena svim kategorijama branilačke populacije i to za projekte izgradnje stambenog objekta, kupovine stambenog objekta, pribavljanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole, te u iznimnim slučajevima, za potrebe sanacije stambenog objekta ukoliko je devastiran do te mjere da ugrožava sigurnost ukućana, odlučeno je.