3. IFET otvara vrata pozorišta za svu djecu

Dani vikenda u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u okviru 3. Internacionalnog festivala edukativnog teatra rezervisani su za radionice, 6. smotru dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama, te za predstave  koje gostuju iz Kazališta slijepih i slabovidnih Zagreb.

Naime, Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica još jednom svojim aktivnostima pokazuje značaj pružanja jednakih prilika za svu djecu.

U subotu, 9. decembra je održana 6. smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama, na kojima su se družili gosti iz Mostara, Bihaća, Kaknja, Zavidovića i Zenice. Ovakve vrste smotri su jedinstvene u Bosni i Hercegovini i već šesti put za redom se održavaju u organizaciji DOL scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U subotu, pored Smotre je upriličena i Radionica plesnog teatra, koju vodi gošća iz Beograda, dramska pedagoginja Nataša Milivojević. Radionice plesnog teatra u Zeničkom pozorištu se održavaju prvi put i bit će realizirane i u nedjelju, 10. decembra od 11 do 14 sati.

Pored Radionice plesnog teatra, nedjelja je u Bosanskom narodnom pozorištu, u okviru 3. IFET-a,  u znaku gostovanja Kazališta slijepih i slabovidnih Zagreb.

Sa početkom u 11 sati će biti odigrana predstava „Ispeci, pa reci“, u režiji Ane Prolić. Ova predstava za djecu na zanimljiv način koristi pet poslovica, koje srećemo u svakodnevnom životu i u okviru kojih su ispričane priče u ovoj predstavi.

Isti dan, u 19.30 sati u BNP-u gostuje predstava „Jučer sam se sjetio plave“ u režiji Petre Radin, također u produkciji Kazališta slijepih i slabovidnih Zagreb.

U ovoj predstavi se postavlja pitanje gdje ide društvo u kojem se sljepoća smatra najgorim mogućim invaliditetom u situacijama kad slijepu osobu vidimo na ulici, kad bismo je trebali primiti na posao ili joj omogućiti školovanje. No kad društvo treba pripomoći i osigurati određene koristi, tada je to jedva invaliditet, tada je to skoro ugodan i privilegiran život koji ne zaslužuje ni asistenta, a pomoć za kompenzaciju troškova prouzročenih sljepoćom svodi se na milostinju i najmanja je u ovom dijelu Evrope.

 

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica