Poljoprivredi u FBiH 125 miliona bespovratnih sredstava

Osim toga, Rebalansom budžeta za 2017. godinu predviđeno je 7,7 miliona KM iz klirinškog duga za saniranje naslijeđenih dugovanja u poljoprivredi iz 2014.

“Ova vlada je započela mandat uz blizu 50 miliona KM duga. Do danas je taj dug znatno smanjen, a prije svega smo osigurali redovnost isplata. Danas je, naprimjer, poljoprivrednicima uplaćeno blizu osam miliona KM poticaja za proizvodnju. Svakako novac iz rebalansa nije dovoljan za saniranje svih ostalih dugovanja i to moramo uzeti u obzir prilikom utvrđivanja budžeta za 2018. godinu. Do usvajanja prijedloga budžeta otvorit ćemo razgovore unutar vlade, kao i s udruženjima poljoprivrednika, kako bismo naredne godine konačno riješili ovaj problem u potpunosti”, rekao je za Fenu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Prema podacima ministarstva, sljedeće godine poljoprivrednicima u Federaciji bit će na raspolaganju još 35 miliona KM kroz projekte Svjetske banke i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD. Radi se o namjenskim sredstvima za razvoj sistema navodnjavanja, izgradnju hladnjača, povećanje konkurentnosti, izgradnju infrastrukture i poboljšanje uslova života u ruralnim sredinama.

“Namjenski novac ima u našim planovima posebno mjesto. Iako svi nivoi vlasti u Federaciji BiH izdvajaju određena sredstva za poticanje poljoprivrede, ti iznosi nisu dovoljni za njen jači i sveobuhvatniji razvoj. To je neka vrsta socijalnih izdvajanja, a ono što je BiH prijeko potrebno su strukturne promjene. Zato je od ključnog značaja za naše poljoprivrednike da se do kraja godine usvoji Strateški plan ruralnog razvoja na državnom nivou”, istakao je Dedić.

Ukoliko on bude usvojen, bh. poljoprivrednicima će u periodu od 2018. do 2020. biti na raspolaganju još najmanje 90 miliona eura za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja. Ako se to ne dogodi, BiH neće imatu pristupa EU fondovima sve do 2021.

“Federacija BiH, kao i svih deset kantona i Brčko distrikt dali su saglasnost na Strateški plan ruralnog razvoja BiH. Čeka se još jedino odgovor Republike Srpske. Ovim putem želim da pozovem Vladu RS da ne uskraćuje saglasnost na ovaj dokument, jer ako on bude usvojen, umjesto da se dižu krediti, poljoprivrednici će dobivati bespovratna sredstva iz EU fondova. Ne bi se trebali nepotrebno zaduživati, niti uvoditi kreditne linije za poljoprivredu, kakve sada uvodi Republika Srpska. Trenutno smo jedina zemlja u okruženju koja ne koristi nikakva EU sredstva u oblasti poljoprivrede i zbog toga već daleko zaostajemo za, primjerice, Srbijom koja po istom osnovu već koristi 175 miliona eura iz EU fondova”, zaključio je Dedić. (Fena)