Natron-Hayat planira investiciju od 120 miliona eura

Uspješnu industrijsku tradiciju u Maglaju nastavila je Tvornica celuloze i papira Natron-Hayat, nekad najveći proizvođač na Balkanu.

Velika šteta pričinjena nakon nedavne poplave za tri mjeseca je sanirana i proizvodnja je ponovo pokrenuta.

„Matična kompanija do sada je uložila više od 100 miliona eura s tim da nijedan cent nije otišao u Tursku. Planiramo investirati 120 miliona eura. Prvo ćemo osigurati povećanje kapaciteta proizvodnje celuloze na 120 000 tona godišnje“, najavio je u emisiji Federacija plus Mehmed Eray Nasoz, generalni direktor Natron-Hayat d.o.o. Maglaj.

Nasoz je istakao koliko je za privredu jedne sredine važna tvornica celuloze.

„Prerada drveta u papir ima višestruku ekonomsku vrijednost. Pet puta se prerađuje što znači da pet puta donosi dobit. Ako drvo preradite u pelet to je jednokratna prerada, naložite, izgori i ode u dim. No najvažnije je da imate sirovinu kako biste mogli osigurati proizvodnju“, kazao je Nazos.

Imidž Maglaja odranije poznatog po drvnoj industriji mijenja poslovanje tekstilne firme koja svoje proizvode plasira širom Evrope. Sirovine za rad nabavljaju iz Austrije i Italije.

„Naše košulje i bluze zastupljene su od Slovenije pa nagore. U narednom periodu planirani su i pregovori za Skandinaviju a sa segmentom radne opreme biće pokriveno i austrijsko, švicarsko i njemačko tržište“, kazao je za Federaciju plus Senajid Husić, vlasnik kompanije Bontex d.o.o.

A širenjem tržišta i broja poslovnih partnera rastu obaveze i potrebe za novim zapošljavanjem. Bontex ima ugovorene poslove do 2019. godine.

„Startali smo sa 30-ak žena, sad nas je 240. Svaki početak je težak. Svašta smo prošli a sad smo stali na svoje noge i sad ide odlično“, kazala je Sabina Mehinagić, jedna od radnica u Bontex-u.

„Onaj ko nije spreman na uporan rad, da tri puta udarite u isti zid pa četvrti put tek da prođete, taj teško da uspijeva. Ja sam sebi dao obavezu da idem u tom pravcu i nisam odustajao“, zaključio jeHusić.

Iz opštine Maglaj najavljuju nove investicije i radna mjesta. Cilj je to i izmjena Strategije razvoja.

„Općina je u protekloj godini otvorila svoja vrata investicijama. Kao rezultat toga dvije nove inostrane firme stigle su na područje općine Maglaj: jedna se bavi proizvodnjom ambalaže, druga proizvodnjom dijelova za traktore a u budućnosti će početi proizvoditi i traktore. Maglaj je uvijek bio radnički grad“, kazao je savjetnik načelnika opštine Maglaj Jasminko Kapić, koji je pozvao mlade da ne odlaze jer samo oni mogu pomoći da idemo naprijed.

Izvor: BiznisInfo