Zakupci kod gradonačelnika: Na tragu rješenja

Grupa od 60-ak zakupaca tezgi na gradskoj tržnici, nezadovoljna uvođenjem novih poreskih obaveza za trgovce na pijacama u Federaciji BiH, susrela se danas sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem, od kojeg očekuju pomoć u prevazilaženju teške situacije u kojoj će se naći s krajem ove godine, do kada bi, slovom federalnog Zakona o unutrašnjoj trgovini, trebalo da prođu kroz postupak registracije djelatnosti.

Tokom sastanka koji je trajao blizu dva sata, kristalisan je zahtjev, zajednički za najbrojniju kategoriju trgovaca na gradskoj tržnici: smanjiti cijene zakupnina i rezervacije tezgi, s obzirom da se na obaveze koje propisuje federalni zakon ne može uticati.

Gradonačelnik je najavio mogućnost dodatnog smanjenja cijena usluga Tržnice, ali tek nakon detaljne procjene, kako se ne bi ugrozilo poslovanje ovog javnog preduzeća. U maju je cijena rezervacija umanjena, i to prvi put u posljednjih desetak godina, ali samo za određene kategorije zakupaca.

Najavljeno je da će zajednički zahtjevi u pisanoj formi već danas biti upućeni Gradskoj upravi, nakon čega će biti održan još jedan sastanak sa gradonačelnikom Zenice.

Stotinjak zakupaca tezgi, pored dnevnog zakupa i godišnje rezervacije stolova, te dodatnih troškova korištenja pijačnog prostora, od 27. decembra i nakon registracije djelatnosti, imaju plaćati dodatnih 200-tinjak maraka mjesečno. Ovo bi, prema mišljenju svih, dovelo do prestanka rada većine trgovaca, koji su već u teškoj materijalnoj situaciji. Dodatni problem je činjenica da njihovo poslovanje praktično stagnira tokom zimskih mjeseci.
Veći dio zakupaca prostora na zelenoj pijaci ne radi ni danas, nakon što su robi sa tezgi povukli još u petak. (S. Stević)