Wigemark: Želimo čuti glas mladih o budućnosti BiH u EU

Univerzitet u Zenici ugostio je danas ambasadora Evropske unije u BiH, Larsa Gunnara Wigemarka i ambasadoricu Njemačke u BiH, Christiane Hohmann, u okviru projekta simboličnog naziva „EU for You – E4U“. Projekat, u koji će biti uključeni studenti dodiplomskih studija sa 14 javnih fakulteta u BiH, zvanično je počeo s realizacijom danas na Ekonomskom fakultetu u Zenici, Info danom u kojem će učestvovati zenički studenti ekonomije i prava. Istovremeno, projekat „EU for You – E4U“ počeo je i na ostalih sedam javnih bh. univerziteta u BiH.

Zamišljeno je da se studentima, uz rukovođenje svojih mentora, omogući da, u atmosferi pozitivne konkurencije, rade na izradi javnih kampanji koje ilustruju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama, posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

-Ovo je treći u seriji događaja, koje organizuje Evropska unija u BiH, sa studentima sa svih javnih univerziteta u državi. Mislimo da se glasovi studenata ne čuju dovoljno. Želimo čuti mišljenje mladih o budućnosti svoje zemlje, nadamo se evropskoj. U tom smislu ih ohrabriujemo da formiraju timove i identifikuju pitanja, koja oni smatraju najvažnijim u ovim procesima, – izjavio je danas u Zenici ambasador Wigemark. Dodao je da pozitivna konkurencija, koja se razvija u takmičenjima među studentima u projektima Evropske unije, donosi vrijedne nagrade. Prošle godine je zajednički tim univerziteta iz Banjaluke i Bihaća, koji je izborio prvo mjesto na takmičenjima najboljih ideja, imao priliku provesti nekoliko dana u Briselu, sjedištu najvažnijih institucija Evropske unije.

-Ono što je bitno je da svaki takav projekat za studente ima neprocjenjivu vrijednost, jer im to iskustvo, u metodološkom smislu, daje ono znanje koje im je najpotrebnije, kada je riječ o njihovom učešću u bitnim procesima. Nadam se da će im ono omogućiti da bolje razumiju određene elemente reformske agende, posebno njene sociološko-ekonomske aspekte i da će to moći primijeniti u realizaciji kako te agende, tako i nekih drugih projekata u budućnosti, – istakao je ovom prilikom rektor Univreziteta u Zenici, prof. dr Damir Kukić.

Ujedno je danas, na osam javnih bh. univerziteta, pokrenuta kampanja projekta „EU for You – E4U“, nazvana „Upalimo svjetlo za mladost BiH“. (S.S.)