Radnici Željezare Zenica traže obećanu jednokratnu pomoć

Radnici Željezare Zenica okupili su se danas na novom protestu u upravnoj zgradi preduzeća tražeći pojašnjenje zašto još uvijek nisu uplaćena sredstva pomoći od strane Vlade Federacije BiH, obećana prije dvadesetak dana.

-Negdje je zapelo i ne znamo šta se dešava,čekamo da na naše račune bude uplaćeno po 1.000 maraka, ali nemamo odgovor od nadležnih u menadžmentu, – ukazuje Mujesira Karahmet.

Navodno bi ova sredstva trebala biti realizovana preko resornog kantonalnog ministarstva, jer je račun Željezare blokiran. Radnici su bili spremni na protest ispred sjedišta ZDK, ali je policija upozorila da skup nije najavljen.

No,radnici negoduju i zbog navodnog povećanja broja na spisku onih koji bi trebali dobiti pomoć, jer je sa očekivanih 340, brojka uvećana za 30-tak ljudi.

Posljednja informacija iz Sindikata Željezare govori, da se čeka na objavu odluke o pomoći za radnike Željezare u službenim novinama tokom ove sedmice, nakon čega bi sredstva mogla biti operativna.

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o pokretanju stečajnog postupka u Željezari Zenica.

Sva nastojanja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za iznalaženje rješenje ne mogu biti dovoljna, jer je ovo privredno društvo nesolventno, s kontinuiranim godišnjim gubitkom većim od 4.000.000 KM. (Š.B.)