Zeda: Projekat poboljšanja energetske efikasnosti

Nakon što je Agencija ZEDA uputila poziv jedinicama lokalnih samouprava u FBiH za izražavanje interesa za učešće u Izradi programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBiH, odabrano je 20 općina u kojima će ZEDA uz podršku konsultanata izraditi akcione programe poboljšanja energijske efikasnosti. Ovaj Projekat sufinansira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekat „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a provodi ZEDA.
U narednih šest mjeseci ZEDA planira organizovati šest jednodnevnih radionioca za 20 općina iz FBiH koje su izrazile interes i prihvatile učešće u Projektu.
Predmet radionica bit će upoznavanje općinskih predstavnika s metodologijom izrade akcionog programa poboljšanja energijske efikasnosti, kao i metodologijom prikupljanja podataka, neophodnih za izradu akcionog programa energijske efikasnosti.
Svaka općina imenovat će dva predstavnika koji će uzeti aktivno učešće u ovom Projektu. Timovi JLS dobijat će zadatke šta trebaju uraditi do sljedeće radionice pošto se u prvim mjesecima radi na prikupljanju podataka. S druge strane, ekspertni tim Agencije ZEDA kojeg čine inženjeri građevinske, elektrotehničke i mašinske struke kao i ekonomisti pomoći će općinama svojim primjerima s terena i dosadašnjim iskustvima, kako da prevaziđu sve izazove s kojima se susreću prilikom prikupljanja podataka.
Po završetku izrade akcionih programa, za sve učesnike Projekta, bit će upriličena svečana promocija. Cilj Projekta jeste omogućiti općinama poštivanje zakonskih obaveza za donošenje programa čijim će sredstvima za investiranje u provođenje mjera energijske efikasnosti u svojim lokalnim zajednicama u konačnici moći mnogo lakše pristupiti.
Prva od šest planiranih radionica održat će se u Zenici, dana 30. novembra 2017. godine kojoj će prisustvovati sve općine koje su iskazale interes za učešće u Projektu. (Zeda)