Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda 57 miliona KM

Sjednica Odbora Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, druga po redu, održana je u prostorijama Komore u Sarajevu.

Na sjednici Odbora, između ostalog, prezentirana je Analiza stanja u mljekarskoj industriji sa indikatorima uvoza/izvoza posljednjih nekoliko godina i tokom devet mjeseci 2017. godine.

Mljekarska industrija Bosne i Hercegovine, kako je istaknuto na sastanku, proteklih nekoliko godina je zabilježila povećanje proizvodnje i otkupa sirovog mlijeka.

Kada je riječ o preradi, posmatrajući period od 2013-2016. godine proizvodnja konzumnog mlijeka je smanjena sa 141.405 t na 124.627 t (12%), dok je proizvodnja jogurta i ostalih fermentisanih proizvoda zabilježila povećanje i u 2016. godini je dostigla skoro 40.000 t. Osim toga, povećana je i proizvodnja pavlake i milerama za 52%, te sira za 8%.

Tokom devet mjeseci 2017. godine, u odnosu na isti period prošle godine, došlo je do povećanja i uvoza i izvoza.

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, u posmatranom periodu, dostigao je vrijednost od oko 57 miliona KM a uvoz preko 104 miliona KM.

Najznačajnija izvozna tržišta Bosne i Hercegovine bila su Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Kosovo. Naveći uvoz proizvoda ove industrijske grane zabilježen je iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije.

Na sjednici je istaknut problem nepostojanja robnih rezervi i rješavanja tržišnih viškova mlijeka, te manjkavosti inspekcijskog sistema na terenu.

Grupacija je usvojila Smjernice rada za narednu godinu, kroz koje će se raditi na riješavanju problematike u ovom sektoru te promociji sektora prerade mlijeka na domaćem i inostranom tržištu.